Четвер, 25 Квітня 2024 р.
12 Червня 2015

ПОСВІДЧЕННЯ ХОВАЙТЕ – ГРОШІ ДІСТАВАЙТЕ!

– Минулого тижня вирішив під’їхати до газконтори на «шостій» маршрутці. Я – ветеран Збройних сил, тож сподівався на безкоштовний проїзд, але при виході водій сказав заплатити три п’ятдесят. Чому, як пільговик, я все одно повинен сплачувати за проїзд у маршрутці? – обурюється кам’янчанин Станіслав Жученя, який днями звернувся до нашої редакції.

Таких скарг «Подолянин» цього тижня вислухав чимало. Пенсіонери, котрі мають пільги на проїзд у громадському транспорті, відверто розгнівані тим, що за проїзд у міських маршрутках їм доводиться платити. «Але ж по телевізору казали, що в мене є пільга?» – дивувалася жінка, демонструючи пенсійне посвідення водієві. «Казали, що через рік ми житимемо краще. І що?» – відповів той з іронією. Свідком такого діалогу мені довелося стати у «четвірці». Заховавши посвідчення подалі, жінка дістала із гаманця 3,5 грн. Саме так, сідаючи до маршрутки, доведеться робити практично всім кам’янецьким пільговикам. Адже для приватників, які монополізували обслуговування міських перевезень, закони, що регламентують пільговий проїзд, не указ.   

– Приватники, які надають послуги пільгових перевезень за рахунок власної господарської діяльності, взяли на себе зобов’язання забезпечувати безкоштовний проїзд лише трьом категоріям пільговиків: учасникам бойових дій, інвалідам війни та інвалідам дитинства І групи з особою, яка їх супроводжує, – коментує ситуацію заступник завідувача відділу пасажирських перевезень міськради Ігор ЯНЧУК. – Пільги на проїзд, які гарантує пенсіонерам держава, стосуються комунального транспорту, адже кошти на пільгові перевезення держава наразі перераховує тільки комунальним підприємствам. Приватникам уже давно нічого не відшкодовують.

Комунальні автобуси місто має, от тільки на очі вони потрапляють нечасто. Графік їхнього курсування настільки «гнучкий», що терпіння його «вполювати» не вистачає навіть завзятим пенсіонерам. У відділі пасажирських перевезень пояснюють, що випускають автобуси відповідно до надходження коштів, адже наразі підприємству «Комунтранссервіс», яке забезпечує роботу комунального транспорту, держава заборгувала близько 85 тис.грн. Поки що пільгові маршрути курсують лише у двох напрямках – з рейсами №21 «М’ясокомбінат – селище Першотравневе» і №23 «Підзамче – мікрорайон Жовтневий», який запустили цього тижня. Втім нагадаємо, що із червня проїзд у комунальному транспорті став платним для: учасників війни; членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни; осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; ветеранів праці; жертв нацистських переслідувань; дітей війни; інвалідів ІІІ групи.