Субота, 20 Квітня 2024 р.
19 Червня 2015

ГОЛОДНІ СОЛДАТИ НЕ ТАКІ ВЖЕ Й ГОЛОДНІ

«АТОшники, направлені на навчання з передової до нашого Центру розмінування без талонів на харчування, голодують у Кам’янці. 60 солдатів з передової… Соромно за систему, за людей…» – такий запис на своїй сторінці у «Фейсбуці» минулого тижня залишила координатор групи «Волонтери К-П» Альбіна ГУМЕНЮК. Одразу ж всіх військовослужбовців, які проходять навчання у Кам’янець-Подільському центрі розмінування, зібрав його начальник – полковник Володимир РОДІКОВ. У присутності журналістів він вирішив не тільки обговорити це питання із безпосередніми «винуватцями» тривожного звернення волонтерки, але й відзвітувати про те, як насправді харчують військових.

– Наразі в нас перебувають 109 військовослужбовців, які прибули на навчання 26 березня. Тобто цифра, яку вказує волонтер, хибна, – каже Володимир Родіков. – Більшість солдатів ЗСУ харчуються в нашій їдальні, де для 35 мобілізованих передбачене триразове харчування, а для 14 контрактників – безкоштовні обіди. Прикордонників і бійців Нацгвардії годують згідно із договором між міністерствами. Проблему маємо тільки із п’ятьма солдатами військової частини В0927, які прибули з Сіверськодонецька – зони проведення АТО. Їхні продатестати досі не передали з Харкова, тому місцеві волонтери організували їм триразове харчування в одному з кафе, за що ми їм вдячні. Я погоджуюся, що умови в нас не ідеальні, але казати, що тут голодують шістдесят військових, несправедливо.

На жаль, двоє мобілізованих притягнуті до адмінвідповідальності за виконання обов’язків військової служби в стані алкогольного сп’яніння. А людина, яка не має за що харчуватися, не знайде грошей на спиртне.

Під час зібрання, яке скликали 12 червня в Будинку офіцерів, на голод солдати не нарікали. Скаржилися лише, що годують у їдальні не надто смачно, а дехто навіть встиг отруїтися.

Цього ж дня волонтери вирішили роздавати військовим їжу неподалік від військової частини. Втім у чергу солдати тут не шикувалися.

– Я не кажу, що в нас немає проблем, але в тому, що солдати голодують, нас звинувачують несправедливо, – запевняє Володимир Геннадійович. – У всіх військовослужбовців є родичі, у вихідні вони їздять додому, звідки везуть чималі пакунки з харчами. Крім того, мають по 30 гривень добових. Тому носити їм їжу на КПП необхідності немає.