Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
10 Липня 2015

МЛИН ІРАФА «ЇСТЬ» ЖИРАФА

МЛИН ІРАФА «ЇСТЬ» ЖИРАФАЗа Старою фортецею, над Смотричем стоїть пам’ятка архітектури ХІХ століття – млин Ірафа. Чи довго ще існуватиме, не відомо, адже будівля руйнується. I причина тому не лише час.

Власне, ця споруда вже давно не млин. За радянських часів тут працював сокоморсовий цех винно-сокового заводу. Згодом підприємство занепало і перейшло у приватну власність. Нині тут майже суцільні руїни. Будівля колишнього млина загальний вигляд «із грубшого» зберегла, хоча з одного боку дуже пошкоджена. Неподалік – купа каміння і сліди від важкої техніки.

Як таке допустили, ми запитали у начальника відділу з охорони культурної спадщини міської ради Олександра ЧУХРІЯ.

– Млин Ірафа як і інші будівлі колишнього заводу нині знаходиться у приватній власності Дмитра Полуботкіна, – розповідає він. – Ми склали адміністративний протокол за пошкодження пам’ятки архітектури, залучали міліцію. Але є ще одна проблема: неможливо довести, що її пошкодив саме власник будівлі, а не якийсь зловмисник. Якщо ситуація не залагодиться, то, мабуть, поставимо питання про вилучення пам’ятки із приватної власності.

На жаль, із власником млина Ірафа нам зв’язатися не вдалося. А хотілося би почути його думку про перспективи історичної будівлі.