П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
31 Липня 2015

ТОННУ НЕБЕЗПЕКИ УТИЛІЗУВАЛИ

ТОННУ НЕБЕЗПЕКИ УТИЛІЗУВАЛИА ви знаєте, що робити, коли сіла батарейка? Здати – не викидати! Вже 700 кг батарейок і 300 люмінесцентних ламп кам’янчани віддали на утилізацію з 2012 р. Такі дані оприлюднило міське управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення.

Власне, нині в місті є вдосталь пунктів, які безкоштовно приймають відпрацьовані елементи живлення. Це КП «Житловик» (вул.Гунська, 7/9), КП «Добробут» (вул.Тімірязєва, 125), ККП «Господар» (вул.Космонавтів, 10), ЖКП «Південь» (вул.Годованця, 26); ЖЕО ТСЖББ (вул.Північна, 81), КП «Міськтепловоденергія», магазини: «Незабудка», «Султан», «Мрія» та «Злагода», (всі на вул.Князів Коріатовичів), «Надія» (вул.Вокзальна), «Авіс» (вул.Пушкінська), «Олво» (вул.Пановецька), «Іміт» (вул.Фрунзе), «F5» (вул.Соборна), кав’ярня «Смарт Кафе» (вул.Лесі Українки).

Можливо, цей список не повний, адже кількість волонтерів зі збирання батарейок постійно зростає. Зокрема, до цього руху долучаються різні освітні заклади та підприємства. Батарейки утилізують за кошти місцевого фонду охорони навколишнього середовища або ж передають волонтерам Всеукраїнської ініціативи «Батарейкам – утилізація».

Чому так важливо не викидати відпрацьовані елементи живлення, «Подолянин» наголошував не раз, утім нагадаємо. Батарейки – це хімічні джерела енергії із токсичними речовинами (свинець, кадмій, ртуть, нікель тощо), котрі можуть викликати безліч хвороб, у тому числі й онкологічні. Лише одна пальчикова батарейка здатна забруднити близько 20 квадратних метрів грунту або 400 літрів води. Таким чином вона може вплинути на кілька дерев, на сотні черв’яків, а опосередковано і на людину. Розвинені країни вже давно пильно стежать за утилізацією батарейок і зобов’язують на законодавчому рівні їх збирати в спеціальні контейнери.