Четвер, 25 Квітня 2024 р.
11 Вересня 2015

НА ЗАПАХ ПРИЇХАЛИ З ОБЛАСТІ

8 вересня в міськвиконкомі відбулося розширене засідання робочої групи щодо вирішення питання екологічних наслідків діяльності Довжоцького МПД ДП «Укрспирт». А простіше кажучи, порушували проблеми смороду в місті та забруднення річки Дібрухи.

НА ЗАПАХ ПРИЇХАЛИ З ОБЛАСТІ

Якщо коротко про збори, то їх проводив заступник голови Хмельницької ОДА Володимир КАЛЬНІЧЕНКО. Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ і його заступник Сергій БАБІЙ емоційно скаржилися на «запахи» в місті та висловлювали рішучість щодо боротьби з ними. Дещо стриманіше про проблеми говорив очільник Кам’янець-Подільської РДА Василь СУКАЧ. Активісти ГО «Чисті схили» демонстрували фотодокази забруднення Дібрухи. Керівник Довжоцького МПД ДП «Укрспирт» Олена СУЩЕВСЬКА виправдовувала підприємство та наголошувала на його важливості. Очільники обласних екологічних служб і представники управління з питань НС та ЦЗН міської ради наголошували на необхідності додаткових перевірок.

Але, щоб хоч трохи відчути «квінтесенцію» цих зборів, пропонуємо вам деякі цитати.

Міський голова Михайло Сімашкевич:

– Наше місто на сьогодні не має змоги розвиватися як індустріальне, ми прийняли цільову програму його туристичного розвитку. А тут приїхали туристи, написали в Інтернеті про сморід – і три тисячі лайків.

Я працював у податковій, ваша фірма заробляє мільйони доларів. Колись таких запахів не було, бо закладалися гроші на очистку. У вас половину заводу забрала приватна структура, якій байдуже, чи є в Кам’янці сморід.

Заступник міського голови Сергій Бабій:

– У серпні ситуація вийшла з берегів – такі їдкі трупні викиди, що було шоковане все місто. Деякі кам’янчани почали купувати респіратори, а туристи, бувало, тікали з фортеці в готель. Велика спека і бардова нечисть створили нову сполуку, якої до цього часу не було. Раніше існувала формула: слухати, нюхати і нічого не робити. Влада намагалася підставити плече заводу, але не пам’ятаю, щоб хоч раз було навпаки.

Голова РДА Василь Сукач:

– На спиртозаводі працюють близько 150 осіб, 85% яких – мешканці району. Звісно, завод сплачує податки в район, а негарний запах більше поширюється в місті. Та я проти закриття заводу. Ми спільними зусиллями повинні написати таке звернення, на яке реагуватимуть у Києві, бо сьогодні місцеве керівництво заводу не може самостійно приймати рішення.

Жоден інвестор не прийде до спиртозаводу, якщо не матиме гарантії, що він працюватиме хоча б упродовж 10 років. А завод виставлений на приватизацію…

Керівник Довжоцького МПД ДП «Укрспирт» Олена Сущевська:

– Я не думаю, що запах, який відчули цього року, стосується нашого підприємства. В нас є свій запах, населення роками звикло до нього, воно ніяк не шкодить здоров’ю.

Я не можу сказати, що за 24 роки ми нічого не зробили. Постійно чистимо кахлі, розливаємо барду на поля, які орендуємо і обробляємо, тож зменшуємо запах, що з’являється на 10-20 днів у році. Не знаю, що то за нові запахи, але гарантую, що в нас таких немає.

Зверну увагу й на те, що в Україні є 20 мелясних спиртозаводів, з яких працюють лише два, один з них – кам’янецький. Ми єдині в Україні робимо сьогодні спиртові дріжджі. До того ж 150 людей забезпечені зарплатою.

Внаслідок обговорень на зборах прийняли рішення, щоб державна екологічна інспекція, за участі представників громадськості, провела термінову перевірку Довжоцького МПД ДП «Укрспирт» і ПАТ «Авіс», яку теж підозрюють у «запахах». Також провести на підприємствах екологічний аудит і звернутися до ДП «Укрспирт» про приведення у відповідний стан очисних споруд.

Хочеться вірити, що одними розмовами та рішеннями цього разу не обмежиться.