П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
18 Вересня 2015

ДОРОЖНІЙ СЕЗОН – 2015: ЯК ЯМИ РОЗІБРАЛИ МІЛЬЙОНИ

Цьогорічне реанімування міських шляхів майже завершене. І поки водії випробовують якість залатаних доріг, комунальники звітують про кількість зроблених метрів і освоєних коштів. Інформацію про виконання ремонту доріг міста 15 вересня під час сесії міської ради оприлюднив заступник міського голови Сергій БАБІЙ.

НА КВАДРАТНІ МЕТРИ – КРУГЛІ СУМИ

Упродовж ремонтного сезону дорожникам вдалося «закатати в асфальт» майже 7,5 млн.грн. Таку суму витрясли суто з міського бюджету, адже в рамках змін, які внесла децентралізація, державних субвенцій на ремонт міських доріг відтепер не передбачено. Втім, підрахувавши «оздоровлені» дорожні квадрати, комунальники заявили, що стрибнули вище від голови. Якщо торік загалом було відремонтовано 12,5 тис.кв.м, то цьо-го року результат подвоїли. Ямковим, поточним і капітальним ремонтами реабілітували майже 24 тис.кв.м міських шляхів.

– Якщо раніше працівники КП «Комбінат благоустрою», яке виконує дорожні ремонти в місті, залишали підприємство через відсутність роботи, то тепер повернулися. Створено команду з 19 дорожників, – коментує головний комунальник міста. – Крім того, вдалося зберегти і залишити в комунальній власності асфальтний завод, який тепер модернізований і успішно працює.

На капітальний ремонт міських доріг цього року використали трохи більше як три мільйони гривень. Дорожників нарешті дочекалася чи не найжахливіша ділянка дороги в центрі міста – біля гуртівні «Гермес», що на вул.Данила Галицького. Тут повністю замінили понівечене дорожнє полотно, використавши 605,5 тис.грн. Капремонтом відновлювали дорогу на вул.Гагаріна за 672 тис.грн., а 435,5 тис. використали на Папаніна, вимостивши вулицю дорожньою плиткою. Крім того, в рамках капремонту понад мільйон гривень перепало розбитому покриттю на вул.Молодіжна.

Майже два десятки доріг цього сезону працівники КП «Комбінат благоустрою» та КП «Комунбуд» приводили до тями поточним ремонтом. Серед них пров.Гімназійний, вулиці Пушкінська, Старобульварна, Князів Коріатовичів, Шевченка, Польський ринок, пр.Грушевського та інші. 14 вересня ремонтувати взялися вулиці Шевченка та Сіцінського.

Рекордною за 24 роки комунальники називають суму, яку виділили на ямковий ремонт. Залатали, мовляв, стільки ям, як за останні три сезони разом взяті. Понад три мільйони гривень «засипали» у вибоїни на 11 149 кв.м. дорожнього покриття, «реанімуючи» понад 25 вулиць. Продовжується латання вулиць Шевченка та Гунської.

АСФАЛЬТУ ДОЧЕКАЛИСЯ ДВОРИ

Бригада КП «Комбінат благоустрою» «реабілітує» двір у центрі міста

– Дісталася увага і дорожній розмітці, яка востаннє в місті наносилася ще перед приїздом Януковича, – каже Сергій Бабій. З його слів, гарним результатом є навіть розкреслені всього 0,5% від усіх доріг, які того потребують. Серед них: вулиці Гагаріна, Драгоманова, Данила Галицького, Князів Коріатовичів, Лесі Українки, пр.Грушевського, Хмельницьке шосе. Крім того, нанесено дорожню розмітку майже на двох десятках перехресть.

Взялися дорожники і за проблему, через яку кам’янчани вже й втомилися бідкатися. Мова йде про катастрофічний стан внутрішньодворових проїздів.

– У місті є 170 дворів, 150 з яких треба ремонтувати, а 100 – взагалі «вбиті», – коментує Сергій Віталійович. – 2013 року ми спромоглися зробити один двір, 2014 – два. А цього року створили окрему бригаду та окрему систему фінансування. Вдалося виконати ямковий ремонт уже понад десяти внутрішньодворових проїздів: на вулицях Князів Коріатовичів, 68, Тімірязєва, 154, 156, 158, 30 років Перемоги, 1, 3, Гагаріна, 89, Космонавтів, 11 та інших. Сьогодні роботи продовжуються. План на наступний рік – сорок дворів.

У міськраді додають, що готові йти шляхом співфінансування і в першу чергу полатати двори мешканцям, які не проти доплатити зі своїх кишень.

Залили смолою, засипали асфальтом, розрівняли, закатали – за такою схемою, озброївшись котком і лопатами, працює бригада із чотирьох дорожників у дворах багатоповерхівок. Зі слів самих дорожників, на латання одного внутрішньодворового проїзду витрачають 4-5 годин, залежно від ямковості полотна. Наразі ж у плані комунальників – підключити до такої роботи асфальтний міні-завод, який сьогодні випробовують у Кременчуку.