П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
2 Жовтня 2015

«БАТЬКІВЩИНУ» ЗНЯЛИ З ВИБОРІВ. «СВОБОДУ» ТЕЖ

Призначене на 1 жовтня засідання позачергової сесії міськради не відбулося.

Причиною став демарш фракції ВО «Батьківщина», члени якої заявили, що участь у сесії не братимуть, доки не буде заслухано пояснень від міської територіальної виборчої комісії щодо подій 30 вересня.

Акція протесту «Батьківщини» 1 жовтня

Як з’ясувалося, того дня всім 36 кандидатам у депутати і кандидату на посаду міського голови Олегу ТКАЧУ було відмовлено в реєстрації. Фактично вийшло так, що міська організація ВО «Батьківщина» взагалі була знята з виборів.  

Голова фракції білосердечних Олександр ЖИЛЬЧУК зачитав перед колегами звернення, де звинуватив міську виборчу комісію у навмисному затягуванні розгляду їхніх документів аж до того моменту, коли ситуацію не можна було виправити. Винним у всьому Олександр Борисович назвав владу… Паралельно під стінами виконкому проводилася акція протесту.

Його однопартійці вимагали, аби керівництво міста запросило на сесію членів ТВК. Проте і міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, і секретар міськради Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙ відмовилися це робити з аргументами щодо незаконності втручання влади в діяльність виборчих комісій.

– Я неприємно вражений поведінкою депутатів від «Батківщини», бо вважаю, що не можна плутати інтереси партії та громади. А сьогоднішня сесія, засідання якої нам довелося перенести, мала стратегічне значення для міста, – так того ж дня на прес-конференції прокоментував події мер міста.

Що не так було з оформленням документів, ми з’ясовували власне у виборчій комісії. Як повідомив член МВК Олег ПІДСКОЦЬКИЙ, кандидати з «Батьківщини» не змогли належним чином оформити автобіографій.

– У законі чітко сказано, що має містити автобіографія, – каже Олег Іванович. – Зокрема, якщо людина є громадянином України – вона має про це написати, якщо є депутатом – то треба вказати, якої міської ради тощо. Всім суб’єктам видано постанову про відмову в реєстрації із вмотивованими аргументами. Вони кажуть, що це помилки, виправити які дозволяє закон, але, на думку комісії, котра опирається на закон, це не були просто помилки. До речі, «Батьківщина» у виборчій комісії має трьох представників, які мали б їм фахово допомогти у належному оформленні документів.

«Батьківщина» не єдина партія, яка перестала бути суб’єктом виборчого процесу. Не пройшла реєстрації також «Українська партія честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю» (через проблеми зі свідоцтвом про реєстрацію).

Позмагаються за мандати представники партії «За конкретні справи» та Опозиційного блоку, хоча по декілька кандидатів у них також не допустили до перегонів.

За станом на 17.00 1 жовтня, також МВК зареєструвала кандидатів від партій: «Рідне місто», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Громадський рух «Народний контроль», «Нова держава».

«Батьківщина» же планує оскаржувати рішення МВК у суді. Очевидно до суду  підуть і представники місцевої «Свободи». Коли номер здавався в друк, стало відомо, що МВК відмовила в реєстрації кандидатів в депутати міськради від цієї політичної сили, так само як і «свободівському» кандидату в мери – Михайлу ПОСІТКУ.