Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
9 Жовтня 2015

КАМ’ЯНЧАН ПРОСВІТИЛА РЕФОРМАТОРКА З ЕСТОНІЇ

Лекцію про перспективи і можливості електронного врядування 7 жовтня кам’янчанам прочитала експерт Агентства електронного урядування України, екс-радниця міністра економіки Айвараса Абромовічуса, а нині – радник міського голови Львова з питань новітніх технологій Яніка МЕРИЛО.

Радник міського голови Львова з питань новітніх технологій Яніка МЕРИЛО

До Кам’янця-Подільського естонська реформаторка їхала з особливим хвилюванням, адже у дитинстві проводила тут літні канікули, гостюючи в бабусі. Родом із нашого міста батько Яніки.

Вранці експерт з інноваційних технологій зустрілася з міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ і провела конференцію з керівниками структурних підрозділів міськради на тему: «IT-технології в місцевому самоврядуванні». А після опівдня у сесійній залі міськради розповіла, що таке електронне врядування і кому це потрібно.

– Мало людей розуміють, що таке електронне врядування, але Естонія – гарний приклад його впровадження. Україна зараз дуже на неї схожа, – каже Яніка Мерило. – Якби тут був ідеальний політичний клімат, сила і бажання реформ, її громадяни вже б мали те, що мають естонці. Однак коли немає волі зверху, треба розпочинати змінюватися знизу. Тому мені дуже цікаво працювати з містами, де готові до реформ. Аби зробити процеси незалежними від чиновників, держави і влади, їх потрібно автоматизувати. В Україні ж поки маємо класичну бюрократію та безкінечні черги до кабінетів за часто безглуздими довідками тоді, коли електронне врядування дозволяє скористатися повним набором послуг, навіть не виходячи із дому.