Середа, 01 Травня 2024 р.
30 Жовтня 2015

НА ЧЕРВОНІЙ ДОРІЖЦІ «МОЛОДОСТІ»

Унікальний кінопроект «Таємниці мого міста», що народився в Кам’янці-Подільському, презентували на 45-му Міжнародному кінофестивалі «Молодість».

НА ЧЕРВОНІЙ ДОРІЖЦІ «МОЛОДОСТІ»

Серіал, який складається із короткометражних фільмів про невідомі сторінки історії українських міст, потрапив до списку прем’єр позаконкурсної програми. 28 жовтня автори – команда культурно-просвітницької організації «SINERGICON-production», представила його в залі «Сінематека» столичного кінотеатру «Київ», куди навідався й перший заступник генерального директора «Молодості», програмний директор фестивалю Ігор ШЕСТОПАЛОВ.

– Цей фільм мені сподобався персональним ставленням до проблем міста, любов’ю до нього, – каже про «Таємниці мого міста» генеральний директор кінофестивалю Андрій ХАЛПАХЧІ. – В сьогоднішньому кінематографі мені часто не вистачає персональних почуттів автора, його ставлення, емоцій.

Проект, що зародився з бажання кам’янчан розповісти історію свого міста мовою кіно, глядачам авторитетного кінофестивалю представив його режисер, сценарист і продюсер Андрій РАДНЮК. Серіал виконаний у телевізійному форматі Discovery History, Explorer нині складається із 17 кількахвилинних стрічок, які розкривають малодосліджені сторінки історії Поділля, Рівненщини, Київщини та Буковини. Відвідувачам «Молодості» з них покажуть сім.   

– Взявшись за «Таємниці мого міста», ми прагнули популяризувати освіту, – каже наш земляк Андрій Раднюк. – Оскільки предмет історії сьогодні перебуває найнижче в рейтингу уваги молоді, вирішили розповісти про неї по-іншому. Цей проект був придуманий для кінотеатрів, які могли б демонструвати наш кіножурнал перед касовим сеансом. Наш серіал сконцентрований на регіонах, і ми залежимо від громадських активістів у містах. Саме їх залучаємо і як акторів. Бо вважаємо, що людей, які змінили історію колись, повинні грати саме ті, хто пише її сьогодні.

На прем’єрний показ у рамках «Молодості» «Таємниці мого міста» прибули всією командою проекту: режисер і оператор-постановник Дмитро КУБРЯК, графік і оператор-постановник Віктор СТАСЮК, гример Варвара АКУЛОВА та громадський активіст із Рівного, виконавець однієї з ролей у фільмі «Бульба і Миклухо Маклай» Юрко ЖУРАВЕЛЬ. 

– Історію в школі я або не вчив взагалі, або ж, коли починав щось читати, вона здавалася мені прісною, – зізнався під час презентації Юрко. – Натомість Андрій Раднюк і його проект «Таємниці мого міста» робить її драйвовою і цікавою для молоді. Можливо, це не кіно, але те, як зроблений проект – це точно якісний кінопродукт.

Яна ІЛЬЧИШЕНА, за матеріалами «SINERGICON-media».