Четвер, 25 Квітня 2024 р.
6 Листопада 2015

ЗАВТРА МІЛІЦІЯ СТАНЕ ПОЛІЦІЄЮ

Сьогодні останній день, коли в Україні працює міліція. Відзавтра в ужитку кам’янчан з’являться нові слова з європейським присмаком: поліція, відділення поліції, шериф… Чиновники запевняють, що після реформування в лавах новонародженої Національної поліції служитимуть професійні й чесні поліцейські із чистою біографією та незаплямованою репутацією. Тож підготували для «нових» кадрів суворий відбір.

ЗАВТРА МІЛІЦІЯ СТАНЕ ПОЛІЦІЄЮ

Уже із 7 листопада стару міліцію буде ліквідовано, а на зміну їй прийде нова поліція. Щоправда, оперативно побачити на вулицях міста чи села поліцейських на кшталт європейських не вдасться. Бо процес реформування Міністерства внутрішніх справ у Національну поліцію, за словами головного міліціонера країни Арсена АВАКОВА, триватиме декілька місяців: «7 листопада, в «червоний день календаря», де-юре припинить існування міліція, і почне функціонувати поліція, але де-факто – перехідний процес від старого до нового займе близько 6 місяців». Як цей процес відбуватиметься на Кам’янеччині, «Подолянин» дізнавався в міських і районних правоохоронців.

Планується, що структура Нацполіції  складатиметься з кримінальної поліції (оперативних підрозділів), патрульної поліції, органів досудового розслідування, поліції охорони, спецполіції (виконання завдань на закритих режимних об’єктах) і поліції особливого призначення (спецпідрозділ). Що ж стосується дільничих інспекторів, то, ймовірно, їх перейменують на шерифів, але функції вони виконуватимуть ті ж, що й раніше.

А нинішні міліціонери активно готуються до повної переатестації. Адже одягнути форму поліцмена зможуть не всі.

– Кожен співробітник має пройти відповідний атестаційний конкурс, який, власне, і підтвердить його професійну і моральну готовність служити в Національній поліції України, – каже начальник міськвідділу міліції Володимир КАЛАШНІК. – А до цього всі міліціонери тимчасово виконуватимуть свої обов’язки. Тож громадянам не варто хвилюватися з приводу того, що місто чи село залишиться без стражів порядку. Незмінним залишається і номер чергової частини – 102.

Переатестацію зможуть пройти ті міліціонери, які написали рапорт про продовження служби в Національній поліції та до роботи яких немає жодних претензій із боку служби внутрішньої безпеки. Наразі відомо, що 13 працівників міськвідділу міліції таки потраплять під лезо скорочення. Решта має підтвердити свою кваліфікацію. Нікого автоматично до поліції не переведуть. Обов’язковий відбір мають пройти й ті громадяни, які вирішили вступити до лав новоствореної Національної поліції.

Щоправда, який штат матимуть відділення поліції у місті та районі, ще вирішується у верхах. Остаточне формування структури і особового складу буде здійснено лише після переатестації всіх співробітників. Ті із них, хто успішно пройде відбір, одягнуть форму поліцейського і будуть призначені на відповідні посади. За словами інспектора по роботі з населенням та ГФ райвідділу міліції Олега ГОРБАНЮКА, в районі всі 65 міліціонерів проявили бажання служити в Національній поліції. В місті таких охочих є 153.