П'ятница, 29 Березня 2024 р.
18 Грудня 2015

НОВООБРАНИМ ПОКАЗАЛИ НОВОСТВОРЕНЕ

НОВООБРАНИМ ПОКАЗАЛИ НОВОСТВОРЕНЕ16 грудня після пленарного засідання третьої сесії міської ради депутати продовжили свою роботу на об’єктах КП «Міськтепловоденергія», куди їх запросив колега – генеральний директор цього підприємства Валерій ГОРДІЙЧУК.

Депутати ознайомилися з перебігом реконструкції котельні на вул.Жукова, 2 та роботою нового заводу з переробки соломи на пелети. Побачили, як працює автоматизована диспетчерська служба та одна з новозбудованих модульних котелень. А також відвідали насосну станцію №1 Дністровського водогону.

У рамках проекту відмови від використання газу в централізованому опаленні відбувається переведення на тверді види палива котлів котельні на вул.Жукова. Наразі завершується переоснащення одного із котлів потужністю 5 МВт. Котел працюватиме на деревині та соломі, що дозволить за рік зекономити газу орієнтовно на 50-60 млн.грн. Спеціально для роботи нового котла збудовано склад для сировини, де одночасно можуть зберігатися 200 тонн соломи та деревини. Цієї кількості палива достатньо для безперебійної роботи котла впродовж чотирьох діб.

Переоснащення відбувається за рахунок коштів Державного бюджету, з якого виділено 10 млн.грн., що будуть освоєні до 29 грудня.

Отже, в місті вже працюва-тимуть 6 котелень на твердому паливі. А у планах на 2016- 2017 рр. – будівництво теплової електричної станції, де будуть чотири потужні котли (два – на твердому паливі). Також станція вироблятиме електроенергію. Роботи виконуватимуться за кошти кредиту Світового банку. Після введення в експлуатацію теплової електростанції стару ТЕЦ, яка вже давно застаріла, повністю виведуть з експлуатації.

Для забезпечення котелень власним паливом у Кам’янці збудовано міні-завод із переробки соломи на пелети. Його потужність – 2 тонни сировини на годину. Цього поки для міста недостатньо, але це лише перший крок. У майбутньому тут планують будувати нові лінії, одна з яких перероблятиме торф на гранули.

Завершальним пунктом виїзного засідання стала насосна станція першого підйому Дністровського водогону, на очищення акваторії якої від намулу виділено кошти з міського бюджету. Через посушливе літо рівень води у Дністрі знизився на 7 метрів, що поставило під загрозу забезпечення міста питною водою.

Роботи виконували водолази Новодністровської ГЕС, які відкачали понад 2,5 тис.т намулу, що утворився за роки і міг спричинити повну зупинку насосної станції. Завдяки вчасно вжитим заходам, проблему вирішено.

За матеріалами прес-служби КП «Міськтепловоденергія».