П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
25 Грудня 2015

ОБРАЛИ ПРЕЗИДЕНТА, ХОЧУТЬ ПРИБРАТИ ПРЕМ’ЄРА

23 грудня під час сесії міськради народні обранці обрали президента депутатського клубу, попередньо ухвалили бюджет на наступний рік і написали низку звернень, зокрема з вимогою відставки прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Розпочав засідання міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ із нагородження відзнакою міськради «Честь і шана» військовослужбовців Сергія БРУСКА, Олександра ДЗІСЯКА, Станіслава ЧОПИКА та Віталія ГАЛІЦИНА.

За традицією, кожне нове скликання створює депутатський клуб і обирає його президента. Засідання клубу, як правило, відбуваються, коли потрібно глибше розібратися в певній проблемі, подискутувати і виробити позицію депкорпусу з того чи іншого питання.

Андрій Гамалій отримує вітання від президента депутатського клубу попереднього скликання Анатолія Качуровського

Обговорювалися три претенденти на посаду президента депутатського клубу. Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙ узяв самовідвід, кандидатура Олени МАЗІЙ не набрала потрібної кількості голосів. У результаті новим президентом депклубу став Андрій ГАМАЛІЙ із «Рідного міста».

На сесії депутати затвердили низку програм на наступний рік: щодо соціально-економічного і культурного розвитку, приватизації майна комунальної власності, проведення загальноміських заходів (від міжнародних – до місцевих), безкоштовного харчування дітей переселенців і учасників АТО, популяризації туристичного потенціалу міста на 2016-2020 рр. тощо.

Під час звіту про виконання програми розвитку фізичної культури і спорту виникла дискусія. «Свободівці» не хотіли голосувати за нього, адже, на їхню думку, департамент гуманітарної політики не спрацював належним чином, і в результаті кам’янецька команда не бра-ла участі в чемпіонаті області з фут-болу. Натомість директор департаменту Альона КУЗЕМА зазначила, що участь у чемпіонаті потребувала 100 тис.грн., а торік на весь спорт було виділено тільки 70 тис.грн. Не погодилася Альона Леонідівна і зі звинуваченнями в поганій роботі, мовляв, місто долучалося до проведення й участі в змаганнях і набагато вищих рівнів за допомогою приватних коштів, а це і є результатом праці департаменту. Врешті депутати погодилися, що на розвиток спорту в місті потрібно виділяти більше грошей.

Також на сесії ухвалено бюджет на 2016 р. За словами начальника фінуправління Оксани ГУТ, розробити його мусили згідно із законодавством. Щоправда, контрольних цифр не оприлюднювали, бо після ухвалення Держбюджету будуть внесені кардинальні зміни. А ось облрада свої зміни вже ухвалила напередодні – за рішенням обласних депутатів, Кам’янець позбавили субвенції 3 млн.грн. на пільгові перевезення. Виходить, що тепер це справа міста.

До Президента, Кабміну і Верховної Ради кам’янецькі депутати написали три звернення: одне стосується розгляду та внесення змін до Податкового кодексу України і Бюджетного кодексу України (ініційоване фракцією «Батьківщини»), друге – щодо недопущення підвищення цін на послуги «Укрзалізниці» (від «Свободи»), і третє – щодо відповідальності та відставки прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка (ініційоване «Відродженням»). До речі, такі звернення про відставку нещодавно прийняли декілька інших міст області, в тому числі й Хмельницький.

Зокрема, кам’янчани пишуть, що «два роки діяльності уряду Арсенія Яценюка відзначились провальною соціально-економічною політикою, захистом олігархів, небажанням боротися з корупцією. З ініціативи уряду збільшено тарифи на енергоносії для населення без жодних на те економічних обгрунтувань.

Уряд провалив підготовку проекту Державного бюджету на 2016 р. Цей проект – це знищення малого та середнього бізнесу, освіти, науки, охорони здоров’я, культури, фермерського господарства». Крім того, у зверненні проілюстровані кроки уряду щодо утиснення місцевого самоврядування, що також вплинуло на рішення депутатів просити відставки глави уряду. Текст звернення є на офіційному сайті міськради.

Цікаво на сесії відбувалося надання акредитації представникам ЗМІ. Декотрі депутати помилково подумали, що незадоволення певними журналістами якось вплине на можливість наших колег виконувати свою роботу. Але акредитація – це лише сприятливий режим співпраці влади і ЗМІ, а  діяльність журналістів регламентується чинним законодавством, де, до речі, передбачено як відповідальність ЗМІ за опубліковане, так і  відповідальність за спробу цензури.