П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
7 Січня 2016

ВБИВЦЯ ОТРИМАВ ДОВІЧНЕ

Родина Павла ТЕПЛЮКА нарешті дочекалася вироку суду для вбивці, котрий три з половиною роки тому відібрав життя 18-річного хлопця. 30 грудня дунаєвецькі судді визнали 42-річного Сергія МАКОЦЕЯ винним у жорстокому злочині та присудили йому довічне позбавлення волі.

Дунаєвецькі судді Володимир Шклярук, Олександр Маринчак, Валентина АртемчукНагадаємо, що перший вирок у цій кримінальній справі пролунав 16 жовтня 2013 р. Тоді судді Кам’янець-Подільського міськрайонного суду перекваліфікували обвинувачення прокурора з частини 2 на частину 1 ст.115 ККУ і дали вбивці 15 років ув’язнення, зазначивши: «Суд вважає, що в діях Макоцея відсутні ознаки особливої жорстокості». Саме тому мама хлопця Оксана Теплюк, яка вимагала довічного, оскаржила рішення Феміди, і справа пройшла апеляцію, касацію та знову повернулася до першої інстанції. Оскільки ж кам’янецькі судді по черзі зачитали заяви про самовідвід, у лютому 2015-го за справу взялися в сусідніх Дунаївцях.

Незважаючи на зухвалу поведінку підсудного, плювання з клітки, численні відводи і клопотання, суддям Дунаєвецького райсуду впродовж року таки вдалося вислухати всіх свідків, експертів, розглянути наявні докази, переглянути відеозаписи і врешті оголосити вирок.

Колегія у складі головуючого судді Олександра Маринчака, а також суддів Володимира Шклярука та Валентини Артемчук, на відміну від кам’янецьких суддів, встановила, що: «Підсудний Макоцей вчинив умисне вбивство потерпілого Теплюка з хуліганських мотивів та з особливою жорстокістю». Такий висновок судді обгрунтували на 18 аркушах вироку, описуючи всі нюанси, які доводять цинізм і жорстокість злочину. Крім того, Сергія Макоцея звинуватили в незаконному виготовленні та зберіганні вогнепальної зброї.

Під час зачитування вироку ув’язнений оголошував свою промову, перебиваючи суддівУ вироку йдеться про те, що того вечора «Макоцей розумів суспільну небезпеку своїх дій, проявляючи особливу зухвалість і усвідомлюючи, що завдає потерпілому значного фізичного болю та особливих страждань. Згідно з висновками судово-психолого-психіатричних експертиз, Макоцей психічними захворюваннями не страждає, а тому усвідомлював значення своїх дій».

Численних травм, які важко навіть описувати, Павло Теплюк зазнав унаслідок «не менше восьми ударів по механізму «удар-тертя» з прикладанням значної сили і направленням травмуючої дії в область носа та правого ока зліва направо, спереду назад, що мають ознаки тяжких тілесних ушкоджень, які небезпечні для життя і від яких наступила смерть Павла Теплюка… Відразу після побиття потерпілого і до настання його смерті Макоцей, продовжуючи проявляти особливу жорстокість, із наявного револьвера «Сафарі Магнум» здійснив не менше як шість пострілів у задню частину тулуба Теплюка, спричинивши йому чисельні рани», – зачитали судді. Про особливу жорстокість злочину свідчать і покази свідків, процитовані суддями під час оголошення вироку:

«У судовому засіданні Макоцей винним себе у вчиненому не визнав. Однак вина підсудного підтверджується такими показами:

Показами свідка Соха М.В., який пояснив суду, що 9 липня 2012 р., близько 3 год. ночі, він бачив із близької відстані, як його сусід Макоцей С.Г. вбивав потерпілого Теплюка П.А. біля паркану будинку на провулку Лагерному… Соха піднявся від того, що почув крик потерпілого: «Не вбивайте, не вбивайте мене!». Через вікно він побачив потерпілого, якого наздоганяв Макоцей. Він розбудив дружину, тихо вийшов у двір будинку, підійшов до паркану, де побачив, що Макоцей повалив Теплюка на землю і з усіх сил та злості став бити його ногами в голову, як футболіст по м’ячу, при цьому розбігався і завдавав багато ударів. Потерпілий просив Макоцея С.Г. не вбивати його, але той не реагував. Після численних ударів у голову потерпілий почав «харчати», після чого Макоцей декілька разів вистрілив у нього… Макоцей настільки був розлючений, що не звертав уваги на жителів дев’ятиповерхового будинку, які з балконів кричали, щоб він припинив бійку».

Дунаєвецькі судді врахували не тільки те, що скоїв підсудний, але і його поведінку на судових засіданнях, цинізм щодо рідних Теплюка, погрози свідкам і неповагу до суду. Зважаючи на всі обставини тяжкого злочину, Сергію Макоцею призначили покарання за пунктами 4 та 7 частини 2 статті 115 КК України – довічне позбавлення волі.

«Враховуючи викладене, суд вважає, що підсудний Макоцей становить особливо велику небезпеку для навколишніх людей і загалом для суспільства, а тому, приймаючи до уваги вищевикладені обставини в їх сукупності, відсутність каяття з його боку, цинічну поведінку підсудного щодо потерпілої, негативну поведінку в судовому засіданні, суд приходить до твердого переконання, що необхідним і достатнім покаранням підсудному, з метою його виправлення і попередження скоєння нових злочинів, буде призначення йому довічного позбавлення волі. Суд не вбачає жодних передбачених законом підстав для призначення підсудному більш м’якого покарання»…