Четвер, 28 Березня 2024 р.
29 Січня 2016

ЕПІСТОЛЯРНА СЕСІЯ

Чергова сесія міськради, яка відбулася 26 січня, відзначилась рекордною кількістю листів-звернень, направлених нашими народними обранцями нагору. Їх було п’ять.

Головним адресатом кам’янецьких петицій став прем’єр-міністр України, декотрі звернення також направлені Голові ВРУ та Президенту. 

Насамперед кам’янчани негативно оцінили поправку до закону про Держбюджет, якою скасовано обов’язковість індексації розміру плати за оренду комунального майна. Адже це закладає широкий простір для виведення із місцевих бюджетів десятків мільйонів гривень, тому поправку попросили вилучити. 

У черговий раз наші депутати «передали привіт» уряду, від якого вимагають переглянути «необгрунтовані, несправедливі та завищені ціни на газ і пально-мастильні матеріали», які не відповідають світовим цінам на нафту.

Як повідомлялося раніше, держава «спихнула» на плечі місцевого самоврядування фінансування профтехосвіти, причому майно відповідних установ вона залишила собі. Тому наступне звернення містить прохання віддати це майно в комунальну власність.

Висловився кам’янецький депкорпус і за скасування Постанови Кабміну №217, аби забезпечити рівні права як газопостачальникам, так і теплопостачальним підприємствам.

У наступному зверненні депутати міськради порадили колегам із Верховної Ради «в жодному разі не голосувати за зміни до Конституції, які стосуються особливого статусу Донбасу».

Загалом на сесіях депутати час від часу ухвалюють звернення до керівництва  держави, де порушують питання, що турбують громаду. Іноді в них просто декларується певна позиція кам’янчан, іноді звернення стосуються конкретних проблем. Правда, результативність їх вирішення залишає бажати кращого. Наприклад, на цій сесії секретар міськради Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ довів до відома колег відповіді на попередні прохання. Міноборони, зокрема, не погодилося на джентльменську передачу своїх земель (конкретно колишнього понтонного полку) в комунальну власність міста. Аргумент – є встановлений порядок, тобто продаж. Крім того, у зв’язку зі змінами в країні, можливо, ця земля ще знадобиться і самим військовим. Негативна відповідь надійшла і на прохання про передачу гуртожитку Зіньковецького ПТУ під жит-ло для переселенців.  

Більшістю голосів депутати прийняли в новій редакції Положення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського». Згідно зі змінами, пенсіонери, які удостоєні цього звання та перебувають у складних життєвих обставинах, мають право на одну тисячу гривень щомісячної допомоги. Три тисячі на рік відтепер можуть отримати неповнолітні діти померлих почесних громадян.

Цікавим виявилося голосування за надання пільгової орендної плати. Тільки з другої спроби пільгу було надано шістьом кам’янецьким художникам, котрі мають майстерні на вул.Довга, 12. Чим завинили майстри пензлю, які, згідно із соціальною угодою, надають свої картини, коли потрібно від міста зробити подарунок поважним гостям, залишилося загадкою.

Не допоміг нещодавно проведений депутатський клуб підприємцю Телесницькому отримати в оренду земельну ділянку на Пушкінській, 53а. Клуб засідав, аби розібратися в спірному питанні, яке вирішують у суді не один рік два претенденти. Врешті потрібних голосів рішення не набрало.

Також уже другу сесію поспіль не вистачає голосів, аби задовольнити прохання «свободівця» Геннадія Бенкендорфа про дострокове припинення його повноважень як депутата.