Субота, 27 Квітня 2024 р.
12 Лютого 2016

СПОЖИВАЧУ

ТЕМПЕРАТУРА НИЖЧА – ОПЛАТА ЗА ТЕПЛО ВИЩА

Отримавши цього місяця платіжки за централізоване опалення, кам’янчани були спантеличені чималими сумами. В квитанціях за січень вони стали в рази більшими, ніж за попередні місяці. Причину пояснює постанова Кабміну «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря» від 30 жовтня 2015 р.

Зміни призвели до того, що для споживачів, котрі сплачують за тепло згідно з нормативами споживання, змінився механізм обчислення плати. З урахуванням фактичної температури, що в січні сягала до -15°C, змінилося значення коефіцієнта для розрахунку діючого тарифу. Встановлений НКРЕКП тариф у розмірі 21,34 грн. за 1 кв.м у грудні зменшився до 18,81 грн. через середню температуру -2°С. У січні ж середньомісячний показник становив -3,96°C, тож вартість 1 кв.м опалювальної площі становила вже 25,89 грн.

Таким чином, розмір щомісячної плати за централізоване опалення, що обліковується без лічильників теплової енергії, щомісяця буде різним.

Передбачено, що, за підсумками опалювального сезону, виконавці подадуть інформацію щодо перерахунків розміру плати за послугу підрозділам із питань соцзахисту населення для здійснення перерахунку розміру призначених субсидій.   

ПІДПРИЄМЦІ ЗА ТЕПЛО ПЛАТИТИМУТЬ МЕНШЕ

Зменшення вартості палива зекономить витрати підприємців на комунальні платежі. Новації в нарахуваннях визначили останні зміни до деяких постанов НКРЕ, що набули чинності з 1 лютого.

Будуть знижені тарифи на теплопостачання для бюджетних установ і суб’єктів підприємницької діяльності. Відтепер за централізоване опалення вони сплачуватимуть 1369,36 грн. за 1 Гкал (без ПДВ).

Зменшені для цих категорій споживачів і тарифи на гаряче водопостачання – 72,79 грн./куб.м (без ПДВ).

Прес-служба КП «Міськтепловоденергія».