Субота, 27 Квітня 2024 р.
18 Березня 2016

ЦИРК ПОЇХАВ, «ШЛЕЙФ» ЗАЛИШИВСЯ

Барвисті афіші на парканах, стінах та інших місцях явно іншого призначення й досі інформують нас про цирк, який гастролював у Кам’янці 10-13 березня. І поки одні кам’янчани водили своїх малюків на цікаве видовище, інші били на сполох, мовляв, гастролери «відзначилися» порушеннями.

ЦИРК ПОЇХАВ, «ШЛЕЙФ» ЗАЛИШИВСЯ

Пам’ятаючи минулорічний випадок, коли під прикриттям «парку атракціонів» у місто приїхав пересувний зоопарк із хворими замученими тваринами, до цирку прибули активісти кількох місцевих громадських організацій. Почувши чутки, що й тут не все гаразд, вони хотіли на власні очі перевірити стан тварин. Утім конструктивний діалог із працівниками цирку не склався.

Адміністратор шапіто «Орбіта», який представився Іваном СИДОРОВИМ, провів нам «екскурсію» деякими своїми об’єктами й запевнив, що, крім собаки та півня, більше тварин у них немає.

– Ведмеді та інші звірі не приїхали через карантин, – сказав він. – У фурах – реквізити для виступу артистів. А взагалі диких тварин ми возимо в сучасних 13-метрових вольєрах.

Правда, згодом очільниця ГО «Патріот К-П» Зоя ОНІЩУК виявила дивний шурхіт у фургоні, котрий нам не відкривали. Тож ми вирішили зателефонувати за вказаним на афіші номером (немов потенційні відвідувачі) й запитати адміністрацію, які тварини виступатимуть у Кам’янці. Нам розповіли, що, крім собаки і півня, ще приїхав ведмідь. Знайомі кам’янчани, котрі відвідали циркові вистави, теж підтвердили, що глядачів розважав бурий (принаймні до скандалу).

По-різному можна ставитися до проблеми поводження з тваринами, але якщо адміністрація цирку щось приховує, значить неспроста? Місцеві активісти написали заяву в поліцію.

– Наразі матеріали цієї справи перебувають на розгляді, однак ознак кримінального правопорушення немає, – прокоментувала речник міськвідділу поліції Ольга ШМОРГАЛ. – Без судового рішення ми не маємо права здійснювати перевірки.

Розпорядження про погодження розміщення цирку-шапіто «Орбіта» на території міста затвердив міськвиконком. Активісти зауважують, що далеко не всі умови погодження були виконані. Але в заступника міського голови Вадима САВЧУКА інша думка.

– У мене претензій до організаторів немає, вони отримали всі необхідні дозволи, – каже він. – Ведмідь у них був, але в хороших умовах. Крім того, зазначу, що це державний цирк, а не приватний. Наше населення залюбки ходить на такі виступи, тож цирки приїжджатимуть надалі. А от за розклеювання афіш у невстановлених місцях таки треба притягувати до адмінвідповідальності.

До речі, 11 березня ГО «Патріот К-П» подала звернення міському голові з вимогою прийняти ухвалу про заборону надання території Кам’янця-Подільського для розташування фургонів із дикими тваринами, пересувних звіринців, зооцирків, зоовиставок та інших видовищних заходів, де в жорстоких умовах утримуються тварини.