Четвер, 25 Квітня 2024 р.
1 Квітня 2016

ПИТАННЯ АКТУАЛЬНІ – РІШЕННЯ СКАНДАЛЬНІ

Сесія міськради, яка відбулася 29 березня, принесла нове ім’я Центральній бібліотеці, чергову виплату профтехосвіті, об’єднання двох центрів соціального обслуговування, надію на новий спорткомплекс і кілька скандалів.

ПИТАННЯ АКТУАЛЬНІ - РІШЕННЯ СКАНДАЛЬНІПершим питанням порядку денного був звіт міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА про діяльність виконавчих органів міськради за 2015 р. (детальніше ­ див. стор.3). Але, перш ніж звітувати, Михайло Євстафійович вручив відзнаки «За заслуги перед міською громадою». Їх отримали: учасники АТО -­ Олександр ЧОРПІТА і Олександр РАЄВСЬКИЙ, член товариства «Меморіал» Микола КАРВАЦЬКИЙ і волонтер Тетяна КОШЕЛЄВА.

Серед питань, вирішених депутатами по­робочому і без суперечок, були бюджетні й низка комунальних. Також більшістю ухвалено звернення до Кабміну з проханням передати недобудований спорткомплекс індустріального коледжу до комунальної власності з метою його завершення.

Проголосували присутні за об’єднання двох територіальних центрів соціального обслуговування «Надія» та «Довголіття» в один із назвою «Турбота», зауваживши, що якість і кількість послуг від того не постраждають. Рішення викликано необхідністю оптимізації та економії коштів міського бюджету, який тепер несе нові витрати.

Зокрема, поки держава не вирішила, хто ж має фінансувати профтехосвіту, міська рада була змушена знову виділити 1 млн. 200 тис.грн. для зарплат і стипендій у березні.

Ще одне питання, ніби також викликане необхідністю оптимізації, але тепер у бібліотечній сфері, призвело до перших суперечок у сесійній залі.

ДВІ БІБЛІОТЕКИ ­ ДВІ ДОЛІ

Точніше бібліотечна система од­на, тільки долі її центральної час­тини і філій виявилися різними.

Питання про надання Цент­ральній бібліотеці імені Костя Солухи виявило єдність депкорпусу. Міська рада декілька років не наважувалася це зробити, наводячи як аргумент небажання колективу, хоча насправді без політичних інтриг не обійшлося. Цього разу, після ходу «важкої артилерії» -­ академіків, солідних науковців із національного університету, котрі зробили відкрите звернення лідерам фракцій «БПП «Солідарність» і «Рідне місто», -­ нарешті бібліотека отримала гідне ім’я.

А ось коли розглядався текст звернення міськради до Міністерства культури з проханням погодити реорганізацію бібліотечної системи, думки розділилися. В першу чергу, через заяву жителів Біланівки, адресатами якої стали Мінкультури, ОДА, народні депутати України, зокрема і Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, центральні та регіональні ЗМІ, в тому числі й газета «Подолянин».

«…В будинку на вул.Тімірязєва, 38 (який належить громаді) облаш­тована сучасна бібліотека №4, підлітковий клуб та амбулаторія сімейної медицини, -­ йдеться в заяві. ­ Бібліотека обладнана ком­п’ютерами, до яких підведений

Інтернет. Малозабезпечені діти та мешканці району можуть користуватись Інтернетом, читати газети і знайомитись із творами сучасних українських авторів, пенсіонери беруть книги для читання.

У бібліотеці є гарний читальний зал, сучасні меблі, автономне опалення. У районі бібліотеки розташовані два коледжі та дві школи. Наразі це найкраща бібліотека в місті, яка не потребує матеріальних витрат на ремонт.

Виникає запитання: навіщо забирати комп’ютери з одного обладнаного приміщення і облаштовувати для них інше приміщення? Фонд бібліотеки планують перенести в іншу бібліотеку, яка розташована біля генделика на північній околиці міста, що унеможливить користування нею через незручну транспортну розв’язку і віддаленість від навчальних закладів.

Просимо Вас не допустити закриття бібліотеки і не дозволити місцевим чиновникам продати приміщення та знищити фонд бібліотеки.

Всього 140 підписів».

За словами начальника департаменту гуманітарної політики Альони КУЗЕМИ, мешканці Баланівки не постраждають через реорганізацію, адже поруч розміщена ще одна філія, до якої приєднають вказану.

Долю вивільненого приміщення, яке має залишитися у комунальній власності, поки не визначено, але йшлося про те, що там може бути підлітковий клуб. Але тоді логічним виглядало запитання від депутата Дмитра КОСТЮКОВИЧА, через якого жителі на сесії оприлюднили свої вимоги, про те, що не зрозуміло, про яку економію йдеться, якщо замість бібліотеки буде підлітковий клуб, котрий також фінансується з міського бюджету.

Виходить, що результат «оптимізації» стає схожим на перекладання грошей з однієї кишені до іншої в одних і тих самих штанах, або ж має іншу мету.

Відповіді по суті депутат не отримав, мовляв, не забігайте наперед, ми тільки пишемо звернення до Мінкульту, а раптом міністерство взагалі не дасть дозволу на зміни.

ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ТА БЕНКЕНДОРФ

У рамках процесу декомунізації на сесію було винесено питання перейменування вулиць міста. Але представлений проект суттєво відрізнявся від пропозицій топонімічної комісії. Причина – звернення депутата-«свободівця» Геннадія БЕНКЕНДОРФА, котре жорсткіше оцінило постаті, імена яких нанесено на мапу міста.

Наприклад, топонімічна комісія не мала нічого проти Пушкіна і Лермонтова, але в проекті на перейменування розвіюється оптимізм Пушкіна про те, що «на обломках самовластья напишут наши имена!».

Більша частина депкорпусу забажала від ініціатора пояснень щодо кожної пропозиції. Врешті, питання перенесли.

Це рішення вплинуло і на долю, здається, вже п’ятого прохання Геннадія Даниловича про складання депутатських повноважень. Мовляв, Бенкендорф – депутат активний, до того ж йому ще про вулиці доповідати…

ЧИЙ ЛОБіст МІЦНІШИЙ?

Питання щодо передачі в оренду земельної ділянки на вул.Пушкінська, 53а вже роками виноситься на розгляд сесії міськради. Два претенденти на ділянку, де розташований незавершений житловий будинок, – підприємець Телесницький та ТОВ «Галс-2005», давно сперечаються в суді за права на нерухоме майно. Міська рада не ухвалювала жодних рішень, доки тривають суди.

На цю сесію окремими рішеннями пропонувалося віддати землю в оренду одному і другому претендентам.

За інформацією юруправління міськради, яку оприлюднили перед голосуванням, у реєстрі речових прав на нерухоме майно на сьогодні власником вказаний «Галс-2005».

Такий поворот подій став несподіванкою для депутата-«свободівця» Дмитра Костюковича, якого, до речі, на сесії назвали юристом Телесницького. «Свобода» попросила перенести питання, бо, за їхніми даними, власника до реєстру вніс хмельницький нотаріус на підставі рішення Господарського суду 2006 р., яке через півроку було скасовано.

Проте голосування таки відбулося, причому ділянку нікому не віддали.

Але згодом, за ініціативою фракцій «БПП «Солідарність» і «Відродження» ще двічі поверталися до цього питання. На третьому голосуванні ділянка відійшла до ТОВ «Галс-2005».

ЧИ НЕ ЗАВЕЛИКИЙ ВИКОНКОМ?

Ближче до завершення сесії міський голова надав відповідь на депутатський запит Анатолія ЧИСТЯКОВА щодо оптимізації роботи виконкому.

Зокрема, Михайло Євстафійович повідомив, що влада ніколи не витрачалася на непотрібні посади, тому скорочення відбувалися постійно. Затверджена штатна чисельність – 235 одиниць, але фактично працюють 208. 26 посад вакантні, а це – економія майже 1 млн. До речі, вакантною залишається і посада заступника міського голови, яким мав стати Володимир ЮР’ЄВ.