П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
15 Квітня 2016

МОЖЕ, ТЕПЕР УЖЕ НЕ ЗАВАЛИТЬСЯ

Напередодні відкриття турсезону-2016 щасливо завершилась епопея із баштою Новою Західною, яка зазнала значного руйнування ще п’ять років тому. Повністю відновлено мурування башти, яке тепер захищене від опадів гонтовим дахом.

МОЖЕ, ТЕПЕР УЖЕ НЕ ЗАВАЛИТЬСЯНагадаємо, що в серпні 2011 р. внаслідок рясних дощів обвалився великий фрагмент стіни башти – це при тому, що у 2003-2007 рр. на ній проведені реставраційні роботи, на які було витрачено близько мільйона гривень із Держбюджету. За висновками фахівців інституту ДП «Укрзахідпроектреставрація» та експертів із Польщі, саме хибні проектні рішення (влаштування бетонного перекриття, відсутність даху, недостатнє водовідведення, застосування цементного розчину тощо) і низька якість виконання ремонтно-реставраційних робіт зробили башту Нову Західну вразливою до води й призвели до її руйнування.

Після цих подій міська влада розірвала договір на розробку науково-проектної документації та здійснення наукового керівництва на об’єктах Старого замку з автором проекту реставрації Нової Західної Ольгою Пламеницькою (НПІКЦ «Донжон»). Втім по-справжньому відповідальності за це руйнування ніхто так і не поніс.

Натомість 2012 р. з міського бюджету довелося виділити понад 300 тис.грн. на облаштування над руїною башти тимчасового даху. Тоді ж вдалося добитися від тодішнього Президента України Віктора Януковича обіцянки про виділення 3 млн. 15 тис.грн. на ліквідацію аварійного стану і реставрацію Нової Західної. Одержувачем коштів визначено ДП «Хмельницьку обласну службу єдиного замовника», а підрядником у результаті тендера стало ПП «Мегапрогрес». Тоді було виготовлено новий проект реставрації (його вартість – близько 200 тис.грн.), розібрано частину даху й розпочато відновлення стіни. Але рік закінчився, а обіцяних коштів так і не дочекалися.

Торік у пошуках коштів для реставрації міська рада подала на конкурс проект «Ліквідація аварійного стану (друга черга), консервація, реставрація та пристосування пам’ятки архітектури 1542-1672 років – башти Нової Західної» і отримала фінансування з Державного фонду регіонального розвитку на 2015 р. у розмірі 3 млн. 549 тис.грн. Розпорядженням Хмельницької ОДА одержувачем коштів було визначено ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника», а виконання робіт продовжив той самий ПП «Мегапрогрес». Міська рада надала співфінансування програми в розмірі 394,3 тис.грн.