Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
22 Квітня 2016

ТУРИСТИ, НЕ ЗАБУДЬТЕ ПРО ЖВАНЕЦЬ!

ТУРИСТИ, НЕ ЗАБУДЬТЕ ПРО ЖВАНЕЦЬ!

Багато людей, проїжджаючи повз наше село Жванець, навіть не здогадуються про його багате історичне минуле. На жаль, у туристичних путівниках увагу приділяють лише Кам’янець-Подільській та Хотинській фортецям, а про кам’яну легенду – Жванецький замок – чомусь забули. І хоча більша частина фортеці перетворилася на руїни, час усе ж зберіг для нас, напевно, найгарнішу та найбільш заворожуючу її частину – Північну вежу.

Розташована вона в місці, де в Дністер впадає річка Жванчик. Злиття двох річок утворило крутий мис з обривистим схилом, на якому й стоїть вціліла Північна вежа старовинної фортеці. Вона побудована на фундаменті тристінної, відкритої зсередини, вежі. На другому будівельному етапі висоту стін збільшили. Кам’яні мури сполучали між собою п’ять башт, шостою була надбрамна вежа… Колись цей замок служив відмінним укриттям для місцевих владик.

Сьогодні про велич Жванецького замку майже нічого не нагадує, адже тут залишилася лише невелика частина однієї зі стін та Північна вежа. 

Саме тому ми хочемо привернути увагу громадськості до пам’ятки і пропонуємо внести Жванецьку фортецю до путівників замками Поділля.

Учні Жванецької ЗОШ І-ІІІ ступенів.