П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
29 Квітня 2016

ПРИСТРАСНИЙ ТИЖДЕНЬ

У страсний тиждень у нашій міській раді вирували пристрасті. Скликану на 27 квітня сесію було зірвано, тому для завершення прийняття рішень вчора депутати зібралися на позачергове пленарне засідання.

Перш ніж представити скандальні деталі сесії, коротко згадаємо деякі інші рішення, прийняті протягом двох днів.

Зокрема, рада внесла зміни до свого регламенту, які передбачають дотримання під час пленарних засідань або постійних комісій міської ради суворої дисципліни: «депутати та присутні особи не повинні заважати промовцям і слухачам …вигуками, оплесками, вставанням, розмовами по мобільних телефонах тощо».

Напередодні Великодня до порядку денного потрапили і два питання щодо виділення землі для церкви. Парафія церкви Почаївської Ікони Божої Матері УПЦ МП отримала дозвіл на розроблення техдокументації із землеустрою на території «Нової Будови». А ось релігійна громада «Вознесіння Господнього» УПЦ КП, згідно з депутатським рішенням, зачекає, доки їй не знайдуть кращого місця, бо запланований для будівництва майданчик на розі пр.Грушевського і вул.Пановецька має технічні вади.

Депутати заслухали петицію Роксолани Семірякової, яка за два роки функціонування проекту «Кам’янецька петиція» вперше набрала необхідні для представлення на сесії 250 голосів. У рамках втілення в життя петиції пропонується зробити комфортним і безбар’єрним місто для всіх категорій громадян, зокрема, облаштувати пандуси і з’їзди у нових будівлях і реконструювати непридатні старі.

Відзнаку міськради «Честь і шана» отримав Микола РОЗБАМ, який обирався депутатом восьми скликань і, до речі, 24 травня відзначатиме 70-річний ювілей.

Згідно з рішенням сесії, бюджет витратився на допомогу військовій частині В1423 і новому перинатальному центру, а також порадував зарплатою працівників профтехосвіти.

Перервана сесія... Ліворуч - депутати-«свободівці» Михайло Посітко і Дмитро Костюкович, праворуч - міський голова Михайло Сімашкевич і секретар міськради Дмитро Васильянов

Щодо причини переривання роботи сесії 27 квітня, то нею стало блокування трибуни фракцією «Свободи» через незадоволення ухваленням сесією одного із земельних рішень. Нижче представляємо два офіційні погляди на конфлікт, що надійшли до редакції від «свободівців» і прес-служби міськради.

Ольга МІРКОТАН.

ДВА ПОГЛЯДИ НА ОДНУ ПОДІЮ



Сьогодні провладна більшість депутатів вкотре намагалася протягнути питання земельного «дерибану». Місто має два міські стадіони – загальноміський ім.Г.Тонкочєєва і мотобольний. Територія, яка розділяє цей єдиний спортивний ареал, – місце для стоянки автомобілів, яке 2007 р. було передане в оренду місцевому підприємцю. У підприємця-орендаря в договорі оренди зазначено: «під будівництво комерційного об’єкта – торгового центру». Сьогодні підприємець вирішив на стадіоні звести житловий будинок. Ще 21 квітня тут розпочали будівництво, а депутати міськради сесійно мали б розглянути це питання лише 27 квітня. Напередодні сесії міської ради біля будівельного майданчика виріс кіоск, в якому розпочалася торгівля квадратними метрами.

Депутати фракції ВО «Свобода» в Кам’янець-Подільській міській раді звернули увагу на такі порушення:

1. Порушення в частині подання проекту рішення без визначеної регламентом процедури належного оприлюднення як невідкладного.

2. Будівництво багатоквартирного житлового будинку на території мотобольного стадіону.

3. Порушення Генплану міста щодо забудови земель культури та спорту (відповідно до ч.4 ст.24 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», зміна цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування території та/або детальному плану території, забороняється).

Оскільки депутати не вважали за потрібне зняти це питання з порядку денного як непідготовлене (без належних висновків державної архітектурно-будівельної інспекції, без змін у Генплані), ВО «Свобода» вимушена була запобігти незаконним діям провладної більшості шляхом блокування трибуни президії. Заручниками стали громадяни, учні та викладачі профтехосвіти, військові, питання яких не були розглянуті.

Наразі ВО «Свобода» займає принципову позицію в раді, коли інші методи не допомагають – доводиться блокувати трибуну і йти до суду. «Свобода» не зупиниться, незважаючи на погрози кримінальною відповідальністю, оскільки правда завжди перемагає. Слава Україні!

Михайло ПОСІТКО, голова фракції ВО «Свобода».

 

27 квітня не вдалося розглянути всі питання сесії міськради через те, що ВО «Свобода» заблокувала роботу. Також перед трибуною вишикувалися члени ДУК «Правий сектор» у військовій формі. Було вимкнено світло та комп’ютери відділу обслуговування ради, що тягне за собою відповідальність.

«Свобода» зірвала сесію через «надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для зміни цільового призначення земельної ділянки за адресою: пр.Грушевського, 31», вважаючи дії забудовника незаконними.

Вже після сесії пояснила ситуацію на прес-конференції власник ділянки Тетяна Кориткіна. За її словами, договір на оренду було укладено ще 2008 р. Орендна плата за вісім років, сплачена до міського бюджету, сягає 2 млн.грн. Наразі розпочато будівництво комерційного приміщення, на що є необхідні дозволи. Проте, зважаючи на потреби жителів міста, в планах забудовника змінити цільове призначення, якщо на це дадуть дозвіл у Києві, враховуючи Генплан (такі питання не в компетентності міськради).

У зв’язку із блокуванням роботи сесії, депутати не змогли проголосувати за виділення коштів на ремонт приміщення військової частини, без уваги залишилися питання медицини, педагоги ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» напередодні Великодніх свят мали б залишитися без зарплати.

Зважаючи на необхідність термінового вирішення фінансових питань, 28 квітня було скликано позачергову сесію міськради. На засідання завітали і представники профтехосвіти. Цього разу всі, мабуть, зрозуміли важливість прийняття рішень, і сесія відбулася без перипетій.

Дивує одне – фінансування потребували медицина і освіта, проте депутати вибрали питання землі 8-річної давнини. Поза увагою залишилися виборці, натомість була вибрана «картинка» для політичних лідерів.

Якщо аргументувати дії інтересами кам’янчан, то чому проблему не з’ясували у відповідних службах, ознайомившись наперед із документацією?

На жаль, у тиждень перед Великоднем Кам’янець змушений був відчути, що таке політичні ігри та баталії великої політики…

Прес-служба міськради.