П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
29 Квітня 2016

ПЛАНОВЕ ВІДКЛЮЧЕННЯ ЧИ ПРИМУСОВА БОРОТЬБА?

Без можливості приготувати їжу та помитися залишилися жителі декількох багатоповерхівок на вул.Червоноармійська. Повернувшись одного дня після роботи додому, вони з’ясували, що в будинку немає газу.

ПЛАНОВЕ ВІДКЛЮЧЕННЯ ЧИ ПРИМУСОВА БОРОТЬБА?Обурені люди стверджують, що не всі були попереджені про відключення. Після годин очікування й телефонних дзвінків до газовиків та міської влади, між споживачами поширилися чутки, що в такий спосіб управління з експлуатації газового господарства бореться з боржниками та змушує встановлювати лічильники. Зі схожими скаргами до редакції звернулися декілька кам’янчан.

– Минулого тижня в нашому будинку, що на Червоноармійській, 30, відключили стояк, – розповідає Григорій ВОЗНИЙ. – Нам пояснили, що проводиться планова профілактика та виявлено витік газу в одній із квартир. Через три дні газопостачання відновили, але 25 квітня знову припинили. Цього разу почули інше – в будинку є боржники та квартири без лічильників. Я не заборгував, маю лічильник, але перед Великоднем не можу нормально ні прибратися, ні їсти приготувати.

– В одному з під’їздів на Червоноармійській, 42 (будинок із газовими колонками) відключили газопостачання з 18 квітня, – зазначено в іншому зверненні до редакції. – Працівники газконтори у дворі з’являються раз на день, але нічого не роблять. При цьому стверджують, що газопостачання не відновлять, доки всі мешканці під’їзду не встановлять газові лічильники.

Утім в управлінні з експлуатації газового господарства кроки до примусового встановлення лічильників не визнають і мають таке пояснення:

– Наразі в місті проводиться планово-технічний огляд газового обладнання та внутрішньобудинкових газових мереж, – пояснює директор Кам’янець-Подільського управління з експлуатації газового господарства Яків ГАРШТ. – Такі роботи проводимо щороку. За п’ять днів до їх початку повідомляємо власника будинку (ЖЕКи, ОСББ), щоб надав газовикам доступ до кожної квартири. Для жителів розвішуємо оголошення в під’їздах. Справді, були будинки, де доводилося відключати стояки. Коли фіксували падіння тиску газу в мережі, працівники обходили оселі, аби з’ясувати причину. Квартири, куди не потрапляли, вважали проблемними. І щоб не сталося надзвичайної ситуації, відключали газ. Посадових інструкцій ми не порушували. Відключення не пов’язане з боржниками чи встановленням лічильників. Навпаки, нам вдалося виявити квартири із самовільно встановленим газовим обладнанням.

На сьогодні газопостачання відновлено в багатоповерхівках мікрорайону Черемушки. Розпочинаємо профілактику будинків на вулиці Шевченка.