Четвер, 28 Березня 2024 р.
6 Травня 2016

ПРЕМІЮВАЛИ САПЕРІВ

За успішне виконання бойових завдань на сході країни 15 військовослужбовців Центру розмінування отримали премію на суму понад 300 тис.грн. Саме в такий спосіб Міністерство оборони вирішило заохочувати найвідважніших бійців.

ПРЕМІЮВАЛИ САПЕРІВЯк зізнаються кам’янецькі сапери, розміновувати території їм часто доводилося під обстрілами бойовиків і безпосередньо на передових позиціях. Першими серед кам’янчан-військовослужбовців премію (60 000 грн.) отримала група саперів під керівництвом майора Сергія МУДРОГО. Торік разом із працівниками СБУ та Нацгвардією їм вдалося розшукати диверсантів.

– Спецслужби отримали інформацію, що через російський кордон має зайти диверсійнорозвідувальна група, представники якої входять до складу бандоформування «Русич», – пригадує майор. – Вони планували здійснити серію терактів у День Незалежності України. Але підірвалися на міні в лісі під Станицею Луганською. Одному терористу вдалося втекти. Щоб замести сліди, координатори з Росії відправили ще три групи, але й вони натрапили на міни. Терористи запропонували обміняти українських полонених на своїх загиблих. Ми отримали наказ – розшукати тіла. Ділянка поблизу кордону була повністю замінована. Через дві години знайшли напівзотлілі трупи. Майже три тижні вони пролежали під пекучим сонцем. П’ять годин разом із Віктором ЛОЗІНСЬКИМ ретельно все перевіряли. Бо той, хто втік, міг залишити на згадку гранату на розтяжці чи інший «сюрприз». Весь цей час нас прикривали працівники СБУ та Нацгвардії.

У загиблих сапери знайшли документи і телефони, які допомогли СБУ розібратися із тонкощами запланованої диверсії. Також вони знайшли передсмертну записку російського розвідника, в якій він звинувачував соратника в тому, що той кинув їх помирати. СБУ з’ясувала, що членами ДРГ були не лише російські неонацисти та українські запроданці, а й кадрові військові Головного розвідувального управління Генштабу Росії.

Нещодавно повернувшись додому, премію отримали й інші військовослужбовці Центру розмінування.

– П’ятеро наших саперів виконували завдання на шахті «Бутовка», що за Авдіївкою, – розповів старший сержант Степан ГЛІБІЧУК. – Старшим групи був майор Олександр ТАРАСОВ. Працювали в «сірій зоні», тобто на території між передовими позиціями бойовиків та української армії. Нам наказали зачистити її від вибухонебезпечних предметів, снарядів і боєприпасів, які не розірвалися. Бувало, що за одне завдання група знешкоджувала близько 300 вибухонебезпечних предметів. А одного разу бойовики два дні не підпускали нас до промзони – обстрілювали із танків і мінометів. Аж на третій день ми змогли розмінувати територію.

Інша група саперів місяць тому прочісувала населені пункти Майорськ, Шуми, Артемове, а також «сіру зону», щоб допустити енергетиків полагодити пошкоджені електромережі.

– Інколи з нами працювала ОБСЄ, яка моніторила ситуацію. Представники Спільного координаційного центру Росії та України домовлялися між собою про режим тиші в місцях, які розміновуються. На жаль, не завжди терористи дотримувалися слова, – каже молодший лейтенант Дмитро САРСАЛЮК.