П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
6 Травня 2016

ХОЧЕТЕ ЛІЧИЛЬНИКА – ВСТАНОВЛЮЙТЕ САМІ!

Із запитанням, коли в квартирах, які мають лише газову плиту, встановлять газові лічильники, до редакції звернувся кам’янчанин Віталій НОВІКОВ.

– Відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», лічильники мають встановлювати безкоштовно до 1 січня 2018 року, – каже чоловік. – Хотілося б дізнатися, чи має наша газконтора план зі встановлення лічильників, а також кому належить «Хмельницькгаз»?

По роз’яснення ми звернулися до прес-служби ПАТ «Хмельницькгаз», яка надала офіційну відповідь:

«За станом на 27 квітня ц.р., понад 400 споживачів-кам’янчан уже другий рік поспіль категорично відмовляються та не допускають спеціалістів у помешкання для встановлення безкоштовних лічильників. Наразі НКРЕКП погодила інвестиційну програму ПАТ «Хмельницькгаз» на 2016 р. у сумі 39531,10 тис.грн., з яких 15199 тис.грн. виділено на встановлення будинкових лічильників газу. 2015 р. газорозподільча компанія, як і всі газопостачальні підприємства України, розпочала встановлювати загальнобудинкові лічильники, монтаж яких є економнішим і доцільнішим. Протягом поточного року заплановано встановити понад 600 приладів обліку на будинки, в яких газ використовується для приготування їжі.

Наразі кошти на встановлення індивідуальних лічильників ще не виділені. Тому споживачі, які надають перевагу індивідуальному, а не загальнобудинковому лічильнику, можуть встановити і придбати його за власний кошт».

Щоправда, відповідь на останнє запитання – щодо власників, «Хмельницькгаз» не надав. Але на офіційному сайті підприємства зазначено, що акціонерами, які володіють 10 та більше відсотками статутного капіталу, за станом на 27 березня 2015 р., є ПАТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (25,0003%), ПАТ «Газтек» (50,8974%) та фізична особа із Росії (14,6797%).

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.