Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
13 Травня 2016

САМОРОЗДЕРЖАВЛЕННЯ?

6 травня передплатники та інші читачі газети «Кам’янець-Подільський вісник», засновником якої є Кам’янець-Подільська міська рада, не отримали свіжого номера газети. Не дочекаються вони його і сьогодні – редакція видання перестала працювати. Цей факт підтвердив «Подолянину» керівник організації Петро ПОЛІЩУК.

– Газету ніхто не закривав, – запевнив нас секретар міськради Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ. – У Петра Степановича збіг термін дії контракту, і він написав відповідну заяву. До того заяви на звільнення написали і члени колективу. Справи і документацію поки передано мені як секретарю міськради. Газета на сьогодні є комунальним підприємством, тому буде створено комісію, яка має вирішити її подальшу долю. Наскільки мені відомо, члени колективу або вийшли на пенсію, або знайшли іншу роботу.

На наше запитання, чи є правдою чутки про те, що газеті після роздержавлення мав плани допомогти один із відомих політиків, чиї інтереси широко представлені на Хмельниччині, але недостатньо в Кам’янці-Подільському, Дмитро Сергійович відповів, що вперше про це чує від нас.

Регулярний випуск газети «Кам’янець-Подільський вісник», яка зруйнувала в місті монополію компартійної газети «Прапор Жовтня», розпочався 1 січня 1991 р.

У колективі редакції працювали Віталій Мацько – нині відомий український літературознавець і письменник, Олексій Кошель – нині відомий український політолог, багато інших талановитих журналістів. Першим редактором газети був Іван Покотило. В різні роки газету очолювали Віталій Бабляк і Олег Будзей.

До порядку денного одинадцятої сесії міськради, яка відбулася 27 квітня ц.р., було включено питання щодо виходу міської ради із засновників «Вісника». Це рішення відповідало вимогам закону щодо роздержавлення комунальних ЗМІ. Проте, як відомо, сесію було зірвано, і до розгляду газетного питання депутати так і не дійшли.   

Зважаючи на неминучість роздержавлення, до якого просто не дожив «Кам’янець-Подільський вісник», малоймовірним виглядає сценарій відновлення міською радою повноцінної роботи газети. Проте не виключено, що через кілька місяців на світ з’явиться приватне видання із дещо видозміненою назвою, як це вже бувало в Кам’янці.

Щодо закону про роздержавлення, то під його дію потрапляє ще одна подільська газета – «Край Кам’янецький». Як триває процес, ми запитали в головного редактора Надії ЄРМЕНЧУК.

– Рішення зборів трудового колективу ми ще в січні довели до районної ради і райдержадміністрації, – розповідає Надія Григорівна. – Але вони поки що рішень про вихід зі складу наших співзасновників не прийняли, хоча, згідно із законом, мали обмежений термін на те, аби сказати або «так», або «ні». Рішення суду, куди ми звернулися, зобов’язує райраду визначитися, тому наразі чекаємо винесення питання на розгляд сесії райради. А райдержадміністрація пояснила, що свої розпорядження не видає, бо райрада ще не зробила жодних кроків.