Четвер, 28 Березня 2024 р.
27 Травня 2016

МЕТЕ МІТЛА ТОПОНІМІЧНА…

25 травня знову засідала міська топонімічна комісія. Основний підсумок її роботи: рекомендовано нові назви для майже двох десятків вулиць і провулків, що потрапили під декомунізацію. Список буде розміщено для обговорення на офіційному сайті міськради. Далі остаточне слово скажуть депутати.

Передусім, комісія рекомендує перейменувати вулицю Вутіша на вулицю Леха Качинського – загиблого президента Польщі. Майже одностайна підтримка такого кроку пов’язана з тим, що всі фінансові витрати з перейменування й упорядкування вулиці польська сторона бере на себе. Звісно, це добре, але водночас і дуже соромно за нашу безпорадність, нездатність своїми силами надати вулиці на Польських фільварках пристойного вигляду.

Хоча полковник у відставці Василь Андрєєв, звернення якого надійшло до редакції, вважає конче потрібним, щоб у місті була вулиця Жукова, оскільки маршал як командувач 1-го Українського фронту в ході Проскурівсько-Чернівецької наступальної операції визволяв наші область і місто, все ж топонімічна комісія рекомендує вулицю Жукова перейменувати на честь Миколи Гордійчука – кам’янчанина, який торік загинув у зоні АТО. До того ж Український інститут національної пам’яті вніс Жукова до списку тих, чия діяльність підпадає під дію законів про декомунізацію, оскільки маршал «відзначився численними наказами про розстріли червоноармійців і мародерством на окупованих територіях Німеччини, був учасником придушення Угорської революції 1956 р.».

Василь Андрєєв також проти перейменування Червоноармійської на вулицю Героїв Небесної Сотні. Він, як і інші ветерани, немає нічого проти останньої назви, але вважає, що її потрібно надати іншій вулиці (наприклад, безликій Північній). Червоноармійську ж, на думку Василя Єгоровича, названо на честь визволення міста Червоною армією в березні 1944 р., тож її перейменування – це спроба «поглумитися над подвигом нашого народу, принизити воїна-визволителя, перекреслити Велику Перемогу».

Що ж свідчать архівні документи? 9 квітня 1936 р. президія міськради ухвалила перейменувати Інститутську вулицю на Червоноармійську (документ про це опубліковано в «Топонімічному словнику Кам’янця-Подільського»). Роком раніше більшовицька влада по-волюнтаристському позбавила Кам’янець усіх інститутів, тож, зрозуміло, пам’ять про них забагла стерти і з назви вулиці. Оскільки Червона армія в листопаді 1920 р. остаточно придушила Українську Народну Республіку та захопила її останню столицю – Кам’янець, то на честь цієї події й з’явилася в місті Червоноармійська вулиця. Сьогодні її перейменування цілком слушно потрапляє під закони про декомунізацію.

До речі, в місті на честь визволителів названо сквер Танкістів і вулицю Уральську, персонально в назвах вулиць увічнено Героя Радянського Союзу Степана Киргизова, генерал-лейтенанта Дмитра Лелюшенка, генерал-майора Івана Ладигіна, полковника Михайла Смирнова. На честь останнього ще й названо один із мікрорайонів міста.

Мешканці вулиці Васильєва різко й дружно виступили проти перейменування їхньої вулиці. Її названо 17 травня 1979 р. на честь генерал-майора інтендантської служби Сергія Васильєва, який був начальником тилу 38-ї армії 1-го Українського фронту. Ця армія, на відміну від 4-ї танкової та 2-ї повітряної, не брала участі у визволенні Кам’янця (їхня заслуга в очищенні від німецьких окупантів інших подільських міст і містечок). Генерал Васильєв загинув 24 квітня 1944 р. в місті Городенка, а 26 квітня був похований у Кам’янці-Подільському в сквері, який згодом назвали його іменем. Цього, на думку топонімічної комісії, досить для увічнення пам’яті про генерал-майора інтендантської служби.

Топонімічна комісія також рекомендувала перейменувати в селищі цукрового заводу вулицю Затонського на вулицю Юрія Громового, який загинув в Афганістані, повернути давні назви Козачий і Спортивна Червоногвардійському провулку на Біланівці та вулиці Козицького на Підзамчі.

Героїв Небесної Сотні та воїнів, котрі загинули в зоні АТО, теж буде пошановано на мапі міста в назвах провулків Віталія Васільцова, Сергія Бондарчука, Миколи Флерка, Романа Наглюка, Руслана Коношенка. Ще низку імен воїнів планується увічнити в назвах вулиць і провулків, які міськрада найближчим часом має включити до реєстру для перейменування.