Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
3 Червня 2016

СУСІДСЬКІ ВІЙНИ

«Давайте жити дружно!» – запропонували кам’янецькі діти депутатам міськради, котрі 31 травня йшли на пленарне засідання чергової сесії.

СУСІДСЬКІ ВІЙНИ

Плакат із цим та іншими лозунгами перед «білою хатою» тримали мешканці будинків на вул.Чехова, 45 і Хмельницькому шосе, 19 та їхні діти. Протестувальники декларували депутатам свою позицію: «Майданчик має бути дитячим, а не будівельним», бо, на їхню думку, здійснення планів фірми «Віват» зі зведення поруч багатоповерхівки зітре з лиця землі єдиний на Смирнова спортивний майданчик. До того ж власноруч ними облаштований.

Історія протистояння будівельників і мешканців цих будинків розпочалася ще 6 років тому. Але тоді, 2010 р., депутати, ставши на бік народу, вирішили не продовжувати договору оренди земельної ділянки з «Віватом», а запропонували йому інший об’єкт. У результаті «віватівці» взялися за завершення довгобуду тут же, поруч – на Чехова – і благополучно його здали. За це їм уже цього тижня на сесії подякували представники автоагрегатного заводу, адже підприємство мало там квартири.  

Конфлікт оживився в лютому 2016 р., коли стало відомо про те, що «Віват» ідеї звести будинок на омріяній ділянці не залишив. Мешканці Смирнова зустрілися з міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ, головою земельної комісії міськради Валерієм СЛОБОДЯНОМ і представниками забудовника. Тоді вирішили шукати компроміс.

Те, що його не знайшли, стало зрозуміло цього тижня: батьки-протестувальники вишикували своїх дітей із плакатами і перед трибуною в залі засідань. Зазвичай, маючи мітингарів, депутати розглядають проблемні питання невідкладно. Цього ж разу вони, ображені використанням дітей як «важкої артилерії», порядок денний не змінили – земельні питання  розглядали згідно із черговістю, а дітей запропонували відправити відпочивати, бо ж канікули.

Коли дійшли до 125-го земельного питання – про поновлення дії договору оренди ділянки з ПП «Віват», слово надали і забудовникам. Ті продемонстрували проект і пообіцяли, що для спортивного майданчика не просто залишиться місце, а вони його ще й зроблять сучасним за власний кошт, причому до початку будівництва багатоповерхівки. Депутати їм повірили і рішення ухвалили, а ось мешканці  залишилися на своїй позиції, пообіцявши фізично не допустити будівництва.

Будівельні справи також порушили спокій мешканців ще однієї вулиці – Каліської. Громада стурбована можливою появою багатоповерхівки всього на 7 сотках землі, яка явно порушить усі можливі норми. Після виступу ініціативної групи проект землеустрою щодо відведення приватної земельної ділянки та зміни її призначення на вул.Каліська було відхилено.

Під час рогляду питання про підготовку міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період виникло питання тарифів. Мовляв, оскільки в нас котельні працюють на твердому паливі, то, може, і тарифи зменшимо? Також депутат Олена МАЗІЙ запропонувала зініціювати проведення незалежного аудиту в КП «Міськтепловоденергія». Мер відповів, що фахівці Світового банку, котрі регулярно перевіряють підприємство, слідкують за використанням своїх кредитів краще за аудиторів. Щодо тарифів, то з’ясувати собівартість гігакалорії, виробленої винятково на твердому паливі, можна тільки під час опалювального сезону. Тоді будуть і пелети, і кукурудзяні качани, які подарує місту новий насіннєвий завод восени, тощо. Проте вже зрозуміло, що навряд чи буде дешевше. Вигода від твердого палива – це незалежність від газу, передоплат і лімітів на нього. Зокрема, сьогодні гаряча вода в місті надається саме завдяки твердому паливу, а не газу.

Також на сесії було розглянуто бюджетні питання. На вимогу законодавства, де не передбачено існування навчально-виховних комплексів і колегіумів, НВК №16 і 17 реорганізували в загальноосвітні школи.

Написали депутати декілька звернень. «Укроп» зініціював повідомити Верховну Раду про стурбованість спробами встановити партійну диктатуру, адже в парламенті планують ухвалити закон, який дозволить керівному органу партії відкликати депутата місцевої ради.

А депутат міськради Валерій Слободян довів до присутніх рекомендацію земельної комісії, яку він очолює, щодо розробки Стратегічної програми збору, сортування та переробки побутового сміття. Ця проблема в Кам’янці стоїть гостро вже не перший рік, і без розробки плану заходів і початкового фінансування інвесторів на сміттєзвалище нам не заманити.