Четвер, 25 Квітня 2024 р.
3 Червня 2016

ІСТОРІЇ ПРО ЛАБОРАТОРІЇ

З десяток працівників СБУ, прокуратури та поліції 1 червня працювали в м’ясному павільйоні та державній лабораторії ветсанекспертизи Центрального ринку. Доки в приміщенні лабораторії впродовж дванадцяти годин тривали слідчі дії, правоохоронці причини не коментували. Згодом офіційно повідомили, що в установі шукають хабар.

ІСТОРІЇ ПРО ЛАБОРАТОРІЇ

До приміщення, де проводився обшук, пресу не впустили, пояснивши лише, що є відповідна ухвала суду. Блокування входу, призупинення роботи установи, патрулювання поліції в павільйоні наступного дня прокоментував у «Фейсбуці» керівник міськвідділу поліції Ігор КШЕМІНСЬКИЙ:

«Перевіряється інформація про те, що завідувач державної лабораторії ветсанекспертизи за попередньою змовою з підлеглими систематично отримують неправомірну вигоду від осіб, що займаються реалізацією м’яса на ринку. В ході розслідування кримінальних проваджень за фактами одержання неправомірної вигоди та службового підроблення слідчий провів низку обшуків у службових приміщеннях держлабораторії. Вилучено 5 тис.грн., походження яких перевіряється. Наразі проводиться розслідування».

Набагато красномовнішими були продавці м’яса, які прийшли страйкувати під стіни лабораторії. Почувши розмови про хабарі, вони запевняли, що жодних зайвих грошей із них ніхто не вимагає. Про це навіть написали звернення до прокуратури. Вилили душу і журналістам:

– Уже півроку нам не дають спокійно торгувати, – кажуть люди. – Все почалося зі звільнення Віти Ковальової з посади завідувача лабораторії, замість неї призначили Оксану Мартинюк. Тепер Віта Євгенівна працює в новоствореній приватній лабораторії, яка не дає державній працювати. Вони між собою ведуть війну. Державна працює відповідально, скарг на них немає.

З приводу приватної лабораторії ми хотіли поговорити з Вітою Ковальовою, однак по пояснення вона відправила до свого керівництва – директора Центрального ринку Сергія Чернявського.

– Це не приватна, а лабораторія підприємства КВЗП «Кам’янець-Подільський», – пояснює Сергій Євгенович. – Зареєстрована вона відповідно до закону і працює на ринку з жовтня минулого року. Дві лабораторії між собою не конкурують. Лабораторія підприємства перевіряє якість молочних продуктів, овочів та фруктів і все. А державна зобов’язана здійснювати перевірки ще й свіжого м’яса, ковбасних і м’ясних виробів. КВЗП створило лабораторію як альтернативу державній. У нас ціни нижчі, бо ми не платимо податок на додану вартість.

Пан Чернявський запевнив, що жодної війни між лабораторіями немає і візит правоохоронних органів із цим не пов’язаний.

Але працівники держлабораторії іншої думки. Вони називають цю ситуацію рейдерським захопленням, мовляв, державну лабораторію хочуть прикрити, аби дати місце приватній. З їхніх слів, на звернення відповідні служби не реагували, а тепер справа взагалі дійшла до обшуків.

– Правоохоронці прийшли в лабораторію, наказали нікому нікуди не виходити, заборонили говорити по телефону і навіть у туалет спочатку не випускали – дали тазик, – розповідають працівники лабораторії. – В результаті вилучено 60 помічених гривень, які невідомо як опинилися в шухляді. Слідчі дії почали проводити без адвоката, а 70-річну лаборантку Надію Володимирівну і завідувача лабораторії в ході обшуку взагалі роздягнули догола.

Лаборантка, яку підозрюють в отриманні хабара, розповіла, що до неї декілька разів підходив невідомий чоловік і намагався дати в руки гроші, щоб йому видали довідку.

Нам вдалося побачити й ухвалу суду, з якою, власне, правоохоронці й прийшли проводити обшук. У ній зазначено, що «…працівники державної лабораторії ветсанекспертизи вимагають гроші за видачу фіктивної довідки про здійснення передзабійного огляду тварини…». Насправді ж такий документ видає не лабораторія, а ветлікарі.