Середа, 08 Травня 2024 р.
8 Липня 2016

ВІД ПОЧАТКУ РОКУ КЛІЩІ ЗАРАЗИЛИ ЧОТИРЬОХ КАМ’ЯНЧАН!

Курс антибіотиків та 21 день у лікарні довелося пережити маленькому Андрійкові через укус кліща. Паразита, який всмоктався в голову хлопчика, його мати Вікторія ЖЕЛІХОВСЬКА помітила ще у квітні, а через 6 тижнів на тілі дитини з’явилися червоні плями – еритеми. У малюка столичні лаборанти діагностували хворобу Лайма – кліщовий бореліоз. Нині Андрій почувається добре, але ще протягом двох років він має бути під наглядом лікарів. Аби застерегти інших від небезпеки, 4 липня до прес-центру міськради скликали журналістів. Участь у брифінгу взяли заступник міського голови Вадим САВЧУК, інфекціоніст міської лікарні Інна ГАЙСЕНЮК.

За словами Інни Петрівни, останніми роками кліщі нахабніше атакують кам’янчан. Їх тепер можна зустріти не лише у лісах і біля водойм, а навіть у місті. Та якщо раніше пік укусів припадав на березень-квітень і вересень-жовтень, то нині триває від першого місяця весни аж до кінця осені. Лише з початку року інфекціоніста відвідали 20 дорослих містян і 10 дітей, які скаржилися на проблеми, спричинені укусами цих комах. Проте медики впевнені, що насправді жертв кровопивць набагато більше.

Але й офіційна статистика, оприлюднена фахівцем Держпродспоживслужби Ольгою МАРІЧУК, вражає.

– У нашому місті хворобу Лайма почали реєструвати з 2011 року, – каже фахівець. – Тоді захворіли троє осіб; 2013-го – один підліток; 2014-го – п’ятеро, зокрема і двійко дітей; 2015-го – п’ятнадцять, із них троє дітей. Цьогоріч постраждали четверо, зокрема й трійко дітей. Вдалося з’ясувати, що кліщі кусали людей у селах Лісків-ці, Брага, Ходорівці, Гуменці, Оринин, Суржа, Жванець, Врублівці, а також у Балині та Нестерівцях, що на Дунаєвеччині. У місті небезпека чатувала у міському парку, селищах Смирнова та Першотравневому, на вулиці Драгоманова, зокрема, біля прокуратури.

Медики та фахівці Держпродспоживслужби закликають громадян, яких укусив кліщ, одразу ж звертатися до інфекціоністів, котрі призначать профілактичне лікування. Інакше підступна хвороба вразить суглоби, серце, шкіру, може перейти у хронічну форму і навіть призвести до інвалідності.

Якщо немає можливості доїхати у лікарню, кліща рекомендують витягнути самостійно. Бажано живим і неушкодженим помістити у пробірку та, якщо можливо, відвезти для досліджен-ня у Хмельницьку лабораторію особливо небезпечних інфекцій (вул.Хроновського, 12, працює до 16.00, окрім вихідних). Щоправда, за аналіз доведеться викласти 71 грн.