Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
15 Липня 2016

ПЕНСІОНЕРІВ ЗВІЛЬНЯТЬ ВІД ОПОДАТКУВАННЯ?

Звістку про те, що вже із 1 липня пенсій до 10 тис.грн. не оподатковуватимуть, жваво обговорюють місцеві пенсіонери. Новина швидко розлетілася і встигла їх потішити, адже більшості бабусь і дідусів іще довго «рости» до пенсій у розмірі 10 прожиткових мінімумів, які потраплять під лезо оподаткування.

По коментар щодо нових змін ми звернулися до начальника Кам’янець-Подільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Зої КАЦАП:

– Дійсно, із 1 липня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій», – пояснює Зоя Володимирівна. – Оподатковуватимуться лише пенсії, величина яких перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму, а це 10 тисяч 740 гривень. Ставку податку на суму перевищення встановлено на рівні 18%, а також із великих пенсій утримуватиметься і військовий збір (1,5%).

Нагадаю, що до цього 15-відсотковим податком обкладали пенсії, розмір котрих перевищував три мінімальні заробітні плати – 4 тисячі 134 гривні.

За новим Законом, не оподатковуються пенсії учасників бойових дій та інвалідів.

Людям, які працюють, виплата пенсії й надалі проводитиметься у розмірі 85%, але не менше 1,5 прожиткового мінімуму (1695 гривень).

Пенсіонерам, котрі працюють на так званих спецпосадах, пенсії виплачуватимуться лише після звільнення з роботи.

100% пенсії незалежно від факту роботи одержують інваліди І та ІІ груп, інваліди війни ІІІ групи, учасники бойових дій, члени сімей загиблих військовослужбовців.

Щоправда, з липня вимушеним переселенцям зі сходу і Криму пенсії виплачує лише «Ощадбанк». А з 1 серпня їм планується видавати платіжні електронні картки нового зразка, які водночас будуть виконувати функцію пенсійних посвідчень.