Четвер, 25 Квітня 2024 р.
15 Липня 2016

ДО УНІВЕРСИТЕТУ ЧЕРЕЗ ОН-ЛАЙН

Iз 11 липня стартувала вступна кампанія у вишах. Охочі здобути вищу освіту вже зранку почали подавати документи. Відповідно до нововведень, зробити це можна лише в електронній формі. Абітурієнти, які не можуть самостійно виконати цього, мають прийти у консультаційні пункти ВНЗ, де спеціалісти допоможуть їм зареєструватися.

Однак якщо консультанти працюють справно, то підводить електронна система. Першого дня сайт, куди подаються заяви, справно працював лише годину.

– Минулоріч жодних проблем із цим не було, ми могли приймати заяви як у письмовій, так і в електронній формі, – розповідає відповідальний секретар приймальної комісії К-ПНУ ім.Івана Огієнка Анатолій ГЛУШКОВЕЦЬКИЙ. – Сьогодні наші абітурієнти стали такими собі заручниками, бо сайт «завис» і доступу до нього немає. А до нас приїздять майбутні студенти аж за 200 кілометрів, аби подати документи. Сайт добре працює вночі, проте й за таких умов упродовж двох діб від вступників на основі повної загальної середньої освіти до приймальної комісії надійшло понад 700 заяв.

Нагадаємо, що документи прийматимуть до 18 години 27 липня. Водночас особи, котрі проходитимуть творчі конкурси у вишах або складатимуть вступні іспити, мають встигнути зробити це до 20 липня.

Анатолій Леонідович розповів і про нововведення, зокрема, нову схему розподілу державного замовлення на педагогічні спеціальності та ті, що входять до сфери охорони здоров’я, транспорту і технологій. Міністерство освіти і науки України відразу вказує для них кількість державних місць. Відповідно, щодо класичних спеціальностей, як-от «Політологія», «Психологія», «Соціальне забезпечення», «Комп’ютерні науки та інформаційні технології», працює інша схема держзамовлення, яка враховує і можливості вишу, і рівень знань абітурієнтів.

– За фіксованим обсягом державного замовлення К-ПНУ ім.Івана Огієнка отримав 402 державні місця. За цим показником, ми другі в Україні, та навіть така солідна цифра не остаточна, бо стосується вона тільки частини спеціальностей. В ідеалі сподіваємося на понад 600 державних місць. Високі шанси навчатися безкоштовно в абітурієнтів, котрі оберуть математику (40 місць), фізику (25), початкову (35) і дошкільну (25) освіту, історію (30).

Порівняно з минулим роком, кількість державних місць в університеті зросла на 20-25%. Водночас вартість навчання за кошти фізичних і юридичних осіб у К-ПНУ імені Івана Огієнка не змінилася, а на окремі спеціальності навіть дещо зменшилася.

Варто зазначити, що всі охочі, які мають диплом молодшого спеціаліста, можуть вступати на другий чи третій курс будь-якої спеціальності. Зросла можливість і для перехресного вступу в магістратуру після «Бакалавра», але на суміжні спеціальності. В університеті запевняють, що добре продумали це питання, щоби не виникало абсурдних ситуацій, наприклад, за рік чи півтора фізика перекваліфіковуватимуть на магістра історії, а фізкультурника – на магістра математики.

Також 2016 рік стане останнім, коли готуватимуть спеціалістів. Далі виші випускатимуть лише бакалаврів і магістрів.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.