Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
15 Липня 2016

ЧИ ПРИЖИВУТЬСЯ ПРИВАТНІ ДИТСАДКИ?

Без власної пральні й харчоблока, без обов’язкової довідки від педіатра у разі відсутності дитини більше трьох днів і з можливістю облаштувати садочок навіть у власній квартирі… Такі свіжі правила у дошкільній освіті діють уже понад місяць.

ЧИ ПРИЖИВУТЬСЯ ПРИВАТНІ ДИТСАДКИ?Новий санітарний регламент, затверджений Міносвіти, стосується як державних садочків, так і приватних. Більше того, він значно спрощує умови для відкриття останніх. Тож фахівці прогнозують, що це допоможе розвантажити черги, притаманні міським закладам. Утім поки що у Кам’янці немає охочих взятися за таке «дошкілля». Чим же особливий новий документ, ми з’ясовували у фахівців Держпродспоживслужби.

– Новий санітарний регламент дозволяє розташовувати приватні заклади навіть в офісних приміщеннях і квартирах, – коментує документ начальник відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства управління міської Держпродспоживслужби Олег ЧАЙКОВСЬКИЙ. – Також відтепер і державним, і приватним садочкам не забороняється користуватися послугами будь-якої пральні, за умови, що вона не обслуговує інфекційних стаціонарів. Не обов’язково мати і власний харчоблок. Готові обіди, сніданки і «полуденки» можна привозити. За якість продуктів відповідають підприємці, в яких замовляється їжа, керівник закладу і медпрацівник.

Серед нововведень – і дозвіл на використання у садках (і державних, і приватних) двoярусних ліжок, а якщо відсутні спальні, дітлахів можна вкладати спати на розкладних ліжках із твердим місцем для спання або матрацах, а влітку – навіть у верандах. Узимку дозволено гуляти при температурі -16 градусів. Спортзал може замінити куточок фізкультури у гральних кімнатах. Обов’язкова умова – контроль температури повітря в усіх приміщеннях закладу.

– Якщо дитина не відвідувала садка (державного чи приватного) впродовж трьох днів, вона може й далі ходити до нього, не маючи довідки від педіатра, але за умови, що у неї немає ознак захворювання, – додає фахівець міської Держпродспоживслужби Ольга МАРІЧУК. – Звісно, це полегшує життя батьків, але ніхто не задумується, що деякий час дитина може бути носієм хвороби. А питання ж про відвідування садочка дітьми без щеплень тепер вирішує лікарськo-кoнсультативна кoмісія у пoліклініці.

Чи приживеться новий документ, фахівці поки що не прогнозують, мовляв, покаже час. А от батьки й освітяни наразі переймаються тим, що у нововведеннях не прописано кількості дітей у групі та мінімальної площі приміщення, де можна відкрити як приватний, так і державний садок.