Субота, 20 Квітня 2024 р.
22 Липня 2016

КИБИТКА ВИРУШИТЬ ДО БАБИНОГО ЯРУ

Вихідними Кам’янець-Подільський відвідав міністр культури України Євген НИЩУК. У ході візиту він проявив бажання побачити якнайбільше визначних місць Кам’янця, адже пам’ятає місто ще з 90-х років, коли приїжджав сюди як актор на кінозйомки.

КИБИТКА ВИРУШИТЬ ДО БАБИНОГО ЯРУ

Втім не менш важливим приводом для його приїзду стала циганська кибитка – скульптура роботи всесвітньо відомого українського архітектора Анатолія ІГНАЩЕНКА, що стримить на краю каньйону, поблизу мосту «Стрімка лань». Цей пам’ятний знак було передано під опіку Міністерству культури України, і його мають встановити в Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» .

Нагадаємо, що пам’ятник у вигляді прошитої кулеметною чергою кибитки й розп’ятого на колесі цигана було виготовлено з корабельної сталі 1998 р. в пам’ять про ромів, розстріляних 1941 р. в Бабиному Яру. Його друга назва – «Чорний жах», або «Калі Траш» – геноцид циган у роки Другої світової війни.

Ініціювало таку ідею Київське міське товариство історії та культури ромського народу «Романіпе». На жаль, ця ініціатива зазнала великого опору з боку впливових осіб, і перша кам’яна скульптура була знищена. І хоча Київська міська влада формально розпорядилася встановити зроблений наново пам’ятник у Бабиному Яру, та це рішення так і не виконали. За ініціативою тодішнього мера Кам’янця Олександра МАЗУРЧАКА кибитка опинилася тут, над каньйоном р.Смотрич. Тепер вона все ж таки повернеться до Києва.