Четвер, 25 Квітня 2024 р.
22 Липня 2016

ВАМ ОБИРАТИ, КОМУ КЕРУВАТИ

Новація, котра з липня мала дещо змінити систему управління житловими будинками, відтермінована на ще один рік. Тобто, мешканцям багатоповерхівок, які не створили ОСББ і не обрали управлінської компанії, міська рада призначить управителя вже 2017-го. Наскільки ж активно кам’янчани вирішували, в чиї руки передати кермо влади в своєму домі, та які варіанти обирали?

Як не дивно, але загальна тенденція стосується й мешканців Кам’янця – комфортно жити хочуть усі, а от ентузіазму бодай щось для цього зробити чи хоча б поцікавитися справами будинку вистачає небагатьом. Як кажуть у департаменті ЖКГ, відповідно до нового закодавства, співвласники багатоповерхових будинків мали обрати один із декількох варіантів управління своїм домом. Більшість кам’янчан узагалі проігнорували будь-яку перспективу, законом не цікавилися і, швидше за все, взагалі про це нічого не знають. Тому залишилися на обслуговуванні свого комунального підприємства (тобто ЖЕКу). Їх, нагадаємо, в місті є чотири: «Добробут», «Господар», «Житловик» і «Південь», а також ЖЕО ТСЖББ. Таким мешканцям міська рада на конкурсній основі вже з липня мала призначити управителя, яким могло стати те ж комунальне підприємство. Однак цю реформу парламент поки що відтермінував.

– Коли розпочалося реформування ЖКГ, став поширюватися міф, що так звані ЖЕКи взагалі зникнуть. Це не так. Сьогодні вони працюють, як і раніше, просто тепер втратили монополію на обслуговування будинків, – коментує завідувач відділу розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків департаменту ЖКГ Максим РОЗДОБУДЬКО. – Якщо колись мешканцям призначали конкретний ЖЕК, і вони не мали права змінити цю компанію, то тепер людям надали можливість вибору. Дехто цим правом скористався.

Чимало кам’янчан вирішили взяти штурвал управління будинком у свої руки, тому створили ОСББ й самостійно господарюють. У місті вже є 157 об’єднань, а це близько 25% житлового фонду. І якщо за минулий рік їх створено лише 5, то з нового року – вже 20.

Обирали кам’янчани й варіант, коли в будинку створюється ОСББ і, крім того, обирається управлінська компанія, яка бере обслуговування дому в свої руки. Невеликий відсоток мешканців провели збори й вибрали управителя, не створивши при цьому ОСББ. Таких будинків мало навіть по Україні. У міськраді повідомляють, що наразі в місті є декілька приватних компаній, які пропонують послуги з управління будинком.

Проявили кам’янчани й бажання залишитися на обслуговуванні свого комунального підприємства, так званого ЖЕКу. Адже тепер КП також виконують функцію управителя.

– Були й випадки, коли самі комунальні підприємства взяли ініціативу у свої руки й почали проводити збори мешканців і збирати підписи, щоб і надалі надавати послуги будинку, – каже директор департаменту ЖКГ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ. – Досить багато багатоповерхівок обрали саме таку альтернативу. Для прикладу, понад 40 проявили бажання залишитися на обслуговуванні КП «Житловик», багато вирішили залишитися в КП «Добробут».

Таким чином комунальні підприємства перестрахувалися – будинкам, де вже зібрані підписи на їхню користь, міськрада не призначатиме інших управителів.