П'ятница, 29 Березня 2024 р.
12 Серпня 2016

СЕСІЯ ПОЗА РЕАЛЬНІСТЮ

9 серпня на черговій сесії міськради депутати розглядали бюджетні, земельні, комунальні питання, а також… трохи відчули себе нардепами.

Народні обранці затвердили звіт про виконання бюджету міста за перше півріччя і уточнили витрати на майбутнє. Зокрема, реконструкція «п’ятачка» перед входом до Центрального ринку потягнула за собою нові витрати – на освітлення, а також на благоустрій пішохідної алеї, де продаються сезонні квіти, вирощені на присадибних ділянках наших земляків. 

Із державної до комунальної власності було прийнято нежитлове приміщення на Польському ринку, 14-16, яке колись призначалося для архіву, потім його передали у державну власність для потреб національного університету. Проте держава коштів на ремонт так і не знайшла, а будівля продовжує руйнуватися, час від часу скидаючи «зайві» каміння на тротуар. Врешті місто забрало її назад із зобов’язаннями використовувати для розвитку історичного музею-заповідника і не відчуджувати в приватну власність.

У новозатвердженій сесією мережі центральної бібліотечної системи можна побачити і бібліотеку-філію №4, що на Тімірязєва, 38. Нагадаємо, що декілька місяців тому мешканці Біланівки протестували проти її «реорганізації», а по суті – закриття, але поки що філія входить до мережі.

Також депутати внесли зміни до положення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста» в частині щодо поховання. Зокрема, КП «Спецкомунтранс» доручено передбачити на Алеї Слави окремий сектор для сімейного поховання Почесних громадян міста, але не більше як двох осіб.  

Згідно з рішенням сесії, до київської влади було направлено низку звернень, що стосувалися непомірних житлово-комунальних тарифів.

Утім кам’янецький парламент з ініціативи «Укропу» ухвалив і власне рішення щодо тарифного свавілля, явно перебираючи на себе повноваження як мінімум Верховної Ради.

Отже, у вівторок в адмінбудівлі міськради було встановлено мораторій до 1 січня 2017 р. на введення в дію підвищених цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги, а саме: електричну енергію, природний газ, водо- і теплопостачання. Також, згідно з цим рішенням, із 1 серпня ц.р. заборонено нарахування та стягнення з кам’янчан пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги.

За таке рішення кам’янчани повинні просто розцілувати кожного нашого депутата. Може, так воно і буде, якщо з якогось дива публічні акціонерні товариства, що постачають, для прикладу, електрику і газ, раптом послухаються і розірвуть на шматочки попередні договори зі споживачами. Або ж міськрада пошкребе по засіках і направить шматок бюджету міста на компенсацію різниці.

Проте, за словами секретаря міськради Дмитра ВАСИЛЬЯНОВА, який вів сесію, бо міський голова перебував на лікарняному, грошей у скарбниці міста на це немає.

Вихід знайшли такий: підкріпити своє популістське (бо міськрада не має повноважень щодо встановлення тарифів) рішення черговим зверненням до Президента та Верховної Ради, де закликають брати приклад із кам’янчан – скасувати непомірні тарифи на газ, накласти мораторій на підвищення тарифів у сфері ЖКГ та енергоносіїв для промисловості.

Цікаво, якщо в Києві не візьмуть із нас прикладу і, як завжди, проігнорують благання про зниження тарифів, як буде виконуватися місцеве рішення про мораторій і скасування пені?