П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
19 Серпня 2016

«ПІВДЕННИЙ ВІТЕР» ІНЖЕНЕРИ ПРИБОРКАЛИ

Не встигли кам’янецькі інженери перепочити від попереднього вишколу «Літня гроза – 2016», як змушені були знову долати тисячі кілометрів, щоб долучитися до нового.

«ПІВДЕННИЙ ВІТЕР» ІНЖЕНЕРИ ПРИБОРКАЛИ

Тисячі військовослужбовців і сотні одиниць військової техніки, – такими масштабами потішили навчання «Південний вітер – 2016», що відбулися наприкінці липня в багатьох областях України. Кам’янецькі інженерні підрозділи стали головними героями «Південного вітру», довівши, що без них ані піхота, ані ВДВ і річки не подолають, і по бездоріжжю не пройдуть.

– Залучалися військові частини 48 інженерної бригади: 11 понтонно-мостовий і 308 інженерно-технічний батальйони, – розповідає командир бригади полковник Віктор КОРШОК. – Загалом під час двох навчань наша техніка наїздила 2,5 тисячі кілометрів. Ми приїжджали на відкриту місцевість, де розбивали табір. Власне жили в польових умовах. Навчання були як справжні бойові, брали участь усі роди військ Збройних сил України.

Як розповів командир 11 ПМБ підполковник Руслан ЗЕЛІНСЬКИЙ, його частина займалася одним із найскладніших завдань – наведенням переправ. Нашим понтонерам вдалося приборкати найбільші водні артерії країни, як-от Південний Буг і Дніпро.

А командиру 308 інженерно-технічного батальйону полковнику Леоніду МАТВЄЄВУ, підрозділ якого виконував завдання на прикордонній з окупованим Кримом місцевості, довелося побувати в ролі дипломата.

– Коли прибули на місце, з’ясувалося, що визначений квадрат для навчань – це приватні землі сільськогосподарського призначення, які людям роздали під паї, – ділиться спогадами Леонід Іванович. – Разом із владою, залучивши підрозділ цивільного військового співробітництва, поліцію та СБУ, ми зібрали громаду села і пояснили, наскільки важливими для обороноздатності країни є навчання. Але, незважаючи на перипетії, підрозділ виконав поставлене завдання – інженерно-фортифікаційне обладнання.

Контрактники, які взяли участь у «Південному вітрі», зізнаються, що здобули колосальний досвід. Теоретичні знання, отримані в частині, вони блискуче відточили на умовному полі.

Усі завдання наші інженери виконували під пильним оком начальника Генштабу генерала армії України Віктора МУЖЕНКА, його першого заступника генерал-полковника Геннадія ВОРОБЙОВА, начальника Головного управління оперативного забезпечення генерал-майора Миколи КРАВЧУКА та начальника інженерних військ полковника Юрія ЛУКАШИКА. Військові мужі роботу кам’янчан оцінили на відмінно.

Утім про відпочинок військовослужбовці поки що не мріють. Адже лагодяться до третьої фази масштабних навчань, що відбудеться вже на початку осені.