Четвер, 25 Квітня 2024 р.
2 Вересня 2016

МОДА, ВРОДА Й НЕДОГОДА

Мода 1

Кам’янецькими красунями, екстраординарним візажем, вишуканими колекціями одягу, різноманітною му­зикою і… невиконаними обіцянками запам’ятався ІІ фестиваль «Fashion Days Podillya», котрий 26-28 серпня у Старій фортеці провели модельне агентство «ModAS» і салон краси «Art-Studio».

Почнемо все-таки з меду, а не дьогтю. Найголовнішими подіями, звісно ж, стали покази колекцій одягу українських дизайнерів на подіумі, котрий «довгим язиком» витягнувся на території замку. Тут демонстрували дитячий, чоловічий і жіночий одяг, зокрема й колекції етнокостюмів, весільних суконь, нижньої білизни, купальських віночків і багато іншого. Моделями, до речі, виступили кам’янецькі дівчата із модельного агентства «ModAS».

Особливо вразила колекція київської дизайнерки Марини Корєшкової «Вея» (зі старослов’янської – гілка). Вона прикрасила сукні різноманітними природними матеріалами: горіхами, квасолею, кукурудзою, жолудями тощо. Кожна сукня важить понад два кілограми.

Мода 3

– Цією колекцією я хотіла показати, що справжнє багатство – в дрібних деталях, а головний скарб України – в її землі. За основу взяла символ «дерева життя», – розповіла нам Корєшкова. – Колекцію створила ще рік тому для конкурсу в рамках «Ukrainian Fashion Week», навесні демонструвала її в Грузії. Іноді зірки просять ці костюми для виступів, вони користуються популярністю на етнофестивалях.

Вражали яскравими образами візажисти, котрі доволі «щедро» розфарбовували дівчат. Найбільшу увагу привернула голов­ний гример каналу СТБ Вікторія Бессараб, котра на очах у глядачів перетворила свою модель на інопланетну красуню.

Мода 2

Цікавими видовищами стали виступи хмельницького театру вогню «Майстри ілюзіону», фокусника Симона Двірного (учасника шоу «Україна має талант»), а також кам’янецьких танцюристів і вор-каутерів. Серед музичної програми відзначимо концерт піаніста-віртуоза Майка Кауфмана-Портнікова «Німа фільма», присвячений пам’яті Чарлі Чапліна і Богдана Ступки. Також на території фортеці пропонували порозглядати невеличкі виставки робіт митців із Кам’янця та інших міст.

Однак враження від доволі хороших дійств уже другий рік псують організаційні «проколи» і невиправдані анонси участі у фестивалі відомих гостей. Зірковий дизайнер Андре Тан і гурт фрік-кабаре «Dakh Daughters» так і не приїхали, хоча дехто саме заради них придбав квитки (така ситуація була й торік, коли не приїхала гучно анонсована екс-модель Влада Литовченко). Заходи розпочиналися із затримками, а між виступами подекуди траплялися незаповнені проміжки часу. Відверто кажучи, фестиваль міг би цілком уміститися в один-два дні.

Серед гостей на «Fashion Days Podillya» був генеральний продюсер «Ukrainian Fashion Week» Володимир Нечипорук, тож ми попросили його висловити свою думку про дні моди в Кам’янці.

Володимир Нечипорук

– Потенціал в міста величезний. Кам’янець має багато того, чого не мають інші, – стверджує він. – Мені дуже сподобалася локація у фортеці та вписаний у неї подіум. Відзначу роботу візажистів у різних проявах: від боді-арту до створення образів.

Скептики чимало критикують цей фестиваль, але я радію, коли щось зрушує з місця, проводиться те, чого два роки тому тут не було. Тому знімаю капелюха перед організаторами, бо створити фестиваль без підтримки міської влади і місцевого бізнесу – це вже класно.

Щоб залучати відоміших дизайнерів, потрібно мати трохи більше коштів на організацію навіть самої локації. Скажімо, після заходу сонця у фортеці бракує освітлення. Було мало виставкових стендів, зокрема, з одягом, котрий можна було б роздивитися зблизька. Шкода, що в такому молодіжному місті прийшло так мало людей (як я розумію, більшість присутніх тут – туристи, а не кам’янчани). Бракує преси, навіть місцевої. Треба не боятися підтримувати те, що люди творять.

Ми ж наостанок висловимо надію, що «Fashion Days Podillya» проводитиметься в Кам’янці і в наступні роки, адже це єдиний наш фестиваль такого спрямування. Однак організаторам потрібно робити висновки.

Віталій ГОРБУЛЕНКО, Неля ПІЛЬКЕВИЧ.