Четвер, 25 Квітня 2024 р.
9 Вересня 2016

ПОЛІЦІЮ ВИКРИЛА ПОЛІЦІЯ. І ПРОКУРАТУРА

Генпрокуратурою спільно із Нацполіцією викрито службових осіб, які організували і впровадили в роботу корупційну схему розкрадання паливно-мастильних матеріалів.

Департаментом із розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної Прокуратури України у супроводі Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції з квітня цього року здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.3 ст.365 ККУ (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органа, якщо воно спричинило тяжкі наслідки) та іншими важкими кримінальними правопорушеннями.

Встановлено, що службові особи керівного складу ГУ Нацполіції в Хмельницькій області за попередньою змовою між собою протягом 2015-2016 рр. організували і впровадили в роботу корупційну схему розкрадання паливно-мастильних матеріалів (тонни пального, а саме бензин марки А-92, А-95 та дизпалива), котрі призначалися для повсякденних потреб структурних і територіальних підрозділів поліції, а також їх подальшого збуту фізичним особам.

У ході проведення комплексу негласних слідчих (розшукових) дій задокументовано осіб, причетних як до впровадження, так і до забезпечення роботи цієї схеми.

Крім цього, під час досудового розслідування виявлено непоодинокі факти розкрадання цими ж працівниками поліції великих сум грошових коштів, спрямованих на закупівлю продовольчих товарів для підрозділів, що перебувають у зоні проведення АТО.

З метою маскування своєї злочинної діяльності цими особами кожному начальнику територіального підрозділу було доведено вимогу щодо купівлі продуктів та їх кількості, які ті повинні були придбати за власні гроші або кошти «спонсорської допомоги».

До проведення слідчих дій були залучені близько 50 осіб із Генеральної прокуратури України, а також працівників Внутрішньої безпеки Нацполіції з трьох областей і двоє спеціалістів-поліграфістів.

ПОЛІЦІЮ ВИКРИЛА ПОЛІЦІЯ. І ПРОКУРАТУРА

Усього проведено 4 обшуки, за результатами яких вилучено велику кількість бухгалтерських документів. У причетного працівника поліції виявлено значну суму готівкових коштів (долари США, євро, гривні), а також велику кількість талонів на пальне. Допитано більше 30 осіб, проведено низку одночасних допитів, отримано доступ до серверів ГУ Нацполіції в області, в ході чого вилучено електронну переписку, пов’язану зі злочинною діяльністю.

Таким чином за результатами проведення вищевказаних слідчих дій підтверджено факти тотального розкрадання пального, а також грошових коштів, спрямованих на потреби бійців АТО.

Слід зазначити, що ця спецоперація проведена успішно, незважаючи на те, що інформацію про документування протиправної діяльності працівників ГУ Нацполіції у Хмельницькій області було «злито».

На даний час у кримінальному провадженні триває досудове розслідування.

Управління зв’язків із громадськістю

та ЗМІ Генеральної Прокуратури України.