П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
23 Вересня 2016

БАТЬКІВСТВУ НАВЧАЮТЬ ПО-ЄВРОПЕЙСЬКИ

БАТЬКІВСТВУ НАВЧАЮТЬ ПО-ЄВРОПЕЙСЬКИ

Кам’янецька «Школа відповідального батьківства» вразила і отримала схвальні відгуки від іноземних колег. Заклад європейського зразка було створено за підтримки шведсько-литовсько-українського проекту «Становлення особистості дитини ІІ». Наші медики, психологи та соціальні працівники неодноразово їздили по обмін досвідом до іноземців, приймали їх у себе.

Ось і 21-22 вересня Кам’янець приймав делегації міст Херрльюнга (Швеція) та Укмерге (Литва), які підсумували результати проведеної роботи. Литовську очолила член ради Укмергеського району, керівник Укмергеської філії Вільнюського центру охорони громадського здоров’я Єлєна МІРІНАВІЧІЄНЄ, а шведську – безпосередньо мер міста Херрльюнга Джоні КАРЛССОН. Він передав міському голові Михайлові СІМАШКЕВИЧУ прапор своєї комуни як символ дружби між містами.

Про зроблене детально доповіли як іноземні гості, так і кам’янецькі виконавці програми. Директор Центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Юлія ПОБЕРЕЖНА та завідувач жіночої консультації Дзвенислава ЦУГЛЕВИЧ розповіли, з якими проблемами їм довелося зіткнутися: це брак коштів, робота з цільовою аудиторією, ремонт приміщень, придбання меблів тощо. Втім, незважаючи на труднощі, ідею вдалося втілити у життя. І тепер кам’янецькі сім’ї, в яких планується народження дитини, і родини з дітьми до року мають можливість отримувати якісну медичну та соціально-психологічну підтримку у «Школі батьківства». Молодих матусь і татусів спеціалісти навчають правильному догляду за малюками і тому, як пережити післяпологовий період. І навіть порадять, як краще відсвяткувати перший день народження. З батьками працюють психолог, неонатолог, гінеколог, уролог, педіатр і генетик.

Завітали гості й до перинатального центру, на базі якого працює «Школа відповідального батьківства». Після оглядин приміщень, в яких, власне, і проводяться навчання, відвідування українських лекцій і занять шведські та литовські колеги високо оцінили роботу кам’янчан.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.