Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
30 Вересня 2016

«КИБИТКА» ДОЧЕКАЛАСЯ ВИЗНАННЯ

23 вересня в Києві, напередодні 75-ї роковини вражаючої трагедії в Бабиному Яру, в пам’ять про ромів, розстріляних 1941 р., відкрили монумент «Ромська Кибитка».

«КИБИТКА» ДОЧЕКАЛАСЯ ВИЗНАННЯТворча концепція всесвітньо відомого архітектора і одного із творців меморіалу в Бабиному Яру Анатолія ІГНАЩЕНКА добре знайома кам’янчанам. Адже це та сама кибитка, котра півтора десятка років височіла над каньйоном Смотрича неподалік від мосту «Стрімка лань».

Як колись зізнавався в інтерв’ю «Подолянину» сам Анатолій Федорович, пам’ятник у вигляді прошитої кулеметною чергою кибитки й розіп’ятого на колесі цигана було виготовлено з корабельної сталі 1998 р. в пам’ять про ромів, розстріляних у Бабиному Яру. Митець сподівався її там і встановити, проте тоді підтримки не знайшов.

Певний час кибитка перебувала в гаражі знайомих архітектора, а потім перекочувала до нас за пропозицією тодішнього міського голови Олександра МАЗУРЧАКА.

Після липневого візиту до Кам’янця міністра культури України Євгена НИЩУКА, за рішенням сесії міськради, пам’ятний знак було передано під опіку Міністерства культури України.

І ось через 18 років ромська кибитка нарешті опинилася в тому місті, для якого була створена, увіковічивши пам’ять про ромів, які разом із євреями стали жертвами страшних подій 1941 р.