П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
14 Жовтня 2016

ВИЗНАЧИЛИ ВІК КАНЬЙОНУ

Ігор КасіяникСмотрицький каньйон почав формуватися 230 тисяч років тому, а вік порід, які його утворюють, – понад 400 мільйонів років. Із такою заявою 11 жовтня виступили науковці Кам’янець-Подільського національного університету ім.Івана Огієнка.

Міська влада ще в липні підписала угоду з науковою командою вишу для проведення дослідження.

– Інформація щодо віку каньйону дуже різниться, і не лише екскурсоводи, але й науковці пропонують різні варіанти, – заявив заступник міського голови Сергій БАБІЙ. – Над цим питанням працювала велика команда під керівництвом кандидатів географічних наук Ганни ЧЕРНЮК та Ігоря КАСІЯНИКА.

Під час представлення результатів роботи Ігор Петрович зазначив, що питання про вік каньйону не можна вмістити в одне речення. Адже дослідження складне і проводилося в декілька етапів. Опрацьовувався матеріал інших науковців, проводилися польові дослідження – все порівнювалося і аналізувалося.

Як запевнила Ганна Володимирівна, наукова робота з дослідження каньйону і надалі триватиме, зокрема, в напрямку оцінки унікальності, ландшафтних, гідрологічних, ботанічних, зоологічних та інших компонентів, які утворюють природну пам’ятку.

Якщо з віком Смотрицького каньйону визначилися, то щодо благоустрою ще є питання. Адже міська влада програла апеляційний суд, де оскаржувала визнання недійсним рішення виконкому Кам’янець-Подільської міської ради від березня 2016 р. та укладеного на його підставі договору з приватним підприємцем.

– Конкурс, його переможець, ідея, концепція відновлення і благоустрою каньйону судом не скасовані. Оскаржувався тільки сам договір. І суд визнав його недійсним, мотивуючи це тим, що в ньому не було передбачено обов’язковості проведення екологічної експертизи. Після суду ми укладемо новий договір, де її передбачимо, – повідомили у юридичному управлінні міської ради.

P.S. Детальніше про дослідження Смотрицького каньйону науковцями, які проведуть вам екскурсію у часі, читайте в найближчих номерах «Подолянина».

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.