П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
14 Жовтня 2016

ВІРУСИ КОКСАКІ Є. ЕПІДЕМІЇ НЕМАЄ

Доки Тернопільщину та Львівщину лихоманить від звістки про напад на дітей вірусу Коксакі, кам’янецькі інфекціоністи кажуть, що в місті все спокійно. Трапляються лише поодинокі випадки цього заразного захворювання.

За словами інфекціоніста міської дитячої поліклініки Наталії КІБРІК, уперше масову атаку інфекції на дітей було зафіксовано два роки тому. Цьогоріч на початку вересня вірус Коксакі вразив кількох дошкільнят одного місцевого садочка, але про сплеск захворюваності наразі не йдеться. Занедужати можуть як діти, так і дорослі. 

– Існує декілька десятків видів вірусу Коксакі, які відносяться до ентеровірусних інфекцій. До нас зверталися дітки, котрі мали ознаки афтозного стоматита, так званий симптом «рот-рука-нога». Тобто, у хворих була висипка у ротику, на долоньках і ступнях. Цей вірус найчастіше поширюється в садочках, рідше – у школах. Передається він повітряно-крапельним, фекально-оральним і контактним способами. Найчастіше вражає дітей 3-6 років. Лікування як такого немає, лише симптоматичне для полегшення стану (жарознижувальні при високій температурі, антисептики для змащування висипу тощо). Зазвичай через 8-10 днів вірус Коксакі повністю відступає, і може сформуватися імунітет. Щеплення від нього немає, тому найкраща профілактика – провітрювання приміщень і дотримання гігієни.

Медики радять батькам ретельно оглядати дітей після повернення з садочка чи школи. Їх мають насторожити лущення та висипка на шкірі, стоматит, пухирці, втома, першіння і біль в горлі, діарея й висока температура.