Середа, 24 Квітня 2024 р.
28 Жовтня 2016

ОБМИНАЙТЕ СВИНИНУ ІЗ ЛЕТИЧЕВА

На Хмельниччині знову зафіксували спалах збудника африканської чуми свиней. Цього разу похворіли поросята в одному із домогосподарств Летичева.

– У тварин спостерігалася висока температура тіла. Лікування антибіотиками бажаних результатів не принесло, – розповідає в.о. начальника управління Держпродспоживслужби у Кам’янці-Подільському Людмила ОРЖЕХОВСЬКА. – За декілька днів загинули семеро поросят. Результати досліджень підтвердили ДНК вірусу АЧС. В осередку спалаху одразу умертвили і спалили інших свиней. Як з’ясувалося, господарі годували їх запасами із власного поля: зерном, буряками, люцерною, гарбузами. Давали їм ліки від гельмінтів, утім зі щурами, які переносять АЧС, не боролися. Як бачимо, від цієї біди застрахуватися неможливо. Тому закликаю власників свиней: при перших ознаках захворювання тварин одразу звертатися до спеціалістів, а не займатися самолікуванням! Також необхідно дотримуватися затверджених заходів безпеки.

Селище Летичів одразу ж оголосили неблагополучним, встановили в ньому карантин і виставили шість ветеринарно-поліцейських постів. Тварин, які опинилися в зоні ризику, умертвляють. Призупинено роботу місцевого продовольчого ринку.

І хоча на Кам’янеччині все спокійно, і ми перебуваємо поза зоною ризику, місцеві спеціалісти все ж напоготові. На засіданнях Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії в місті та районі розроблені першочергові плани дій у разі спалаху АЧС.

А представники Держпродспоживслужби міста із власного досвіду вже знають, що робити.

– Ще у вересні працівники державної лабораторії на Центральному ринку запідозрили африканську чуму в туші, яку привезли на ринок. Про це одразу повідомили в Головне управління Держпродспоживслужби області, – розповідає головний спеціаліст відділу безпеки харчових продуктів і ветеринарії Віктор СЕНИК. – Звідти негайно виїхала група працівників лабораторії та головного управління, відібрали біологічний матеріал і відправили на дослідження до Київського науково-дослідного інституту. На щастя, відповідь, яка прийшла, – негативна. Кам’янецький спалах не підтвердили, але пильності ми не втрачаємо.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.