Четвер, 25 Квітня 2024 р.
18 Листопада 2016

УСЕ ПРО ДОКУМЕНТИ НОВОГО ПОКОЛІННЯ

Де і за яку ціну можна оформити біометричний закордонний паспорт? Чи потрібно замінювати паспорти України у вигляді книжечки на нові ID-картки? Із такими запитаннями до редакції телефонували чимало кам’янчан. По роз’яснення ми звернулися до начальника міського відділу Державної міграційної служби Марії ГАВРИЛИШИНОЇ:

УСЕ ПРО ДОКУМЕНТИ НОВОГО ПОКОЛІННЯ

– Для оформлення біометричного закордонного паспорта необхідно звернутися до будь-якого територіального відділення міграційної служби, незалежно від місця проживання, – пояснює Марія Василівна. – Людина приходить зі своїм українським паспортом, його ксерокопією та ідентифікаційного коду. Спеціаліст вносить дані в спецформу на комп’ютері, на місці роблять фото, беруть відбитки двох вказівних пальців та електронний підпис.

Зазначені в заяві-анкеті відомості передаються від відомчої інформаційної системи до Головного обчислювального центру Реєстру захищеними каналами зв’язку з обов’язковим дотриманням вимог до обробки персональних даних, визначених законом.

Біометричний закордонний паспорт зовні майже не відрізняється від звичайного. Це не пластикова картка, як думає більшість громадян, а звичайна книжечка на 32 сторінки, щоб вписувати відмітки про перетин кордону. На обкладинці є електронний носій із персональною інформацією про власника. Однак перевага біометричного паспорта – його надзвичайно високий рівень захисту. А також, у разі пошкодження чи втрати, паспорт легше відновити, маючи біометричні дані.

На сьогодні вартість біометричного закордонного паспорта становить 557,32 грн. (виготовляється за 20 робочих днів, не рахуючи днів доставки) та 810,32 грн. (за 7 робочих днів).

– Маріє Василівно, нещодавно розширили категорію осіб, які можуть отримати паспорт України у вигляді ID-картки. Поясніть детальніше.

– З 11 січня міграційна служба розпочала виготовляти ID-картки громадянам, які досягли 16-річчя, а з 1 листопада – і тим, хто досяг 14-річного віку та оформляє паспорт уперше. Їм новий документ видаватимуть безкоштовно. Необхідно звернутися до підрозділу ДМС за місцем реєстрації зі свідоцтвом про народження та оригіналами документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них.

Також ID-картки виготовлятимуться при зверненні громадян у зв’язку із втратою, псуванням, зміною прізвища або за необхідності вклеювання фотографій при досягненні 25- або 45-річного віку. В такому разі за оформлення паспорта громадянина України передбачено сплату адміністративного збору: вартість бланка паспорта та персоналізація (192 грн.), а також вартість адміністративної послуги – 87 грн. (виготовлення за 20 робочих днів) або ж 174 грн. (за 10 робочих днів).

Термін дії ID-картки – 4 роки для кам’янчан, які оформляють документ у віці 14-18 років, для решти – на 10 років.

– Яку інформацію буде записано на електронний носій?

– Персональні дані власника документа, зокрема відцифровані відбитки пальців рук (за згодою), обличчя особи, підпис, електронний цифровий підпис (із 18 років), а також додаткова інформація щодо місця проживання, сімейного стану, номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер), відомостей про народження дітей, зміни імені тощо.

– Як щодо транслітерації в нових документах?

– Відповідно до змін чинного законодавства, як у закордонних паспортах, так і в ID-паспортах можна буде використати транслітерацію. На письмове прохання особи внесення імені латинськими літерами може бути виконано відповідно до його написання в раніше виданих документах, що посвідчують особу та підтверджують громадянство, виданих компетентними органами

України, або в документах, що підтверджують факт народження, зміну імені, зокрема в разі укладання або розірвання шлюбу, виданих компетентними органами іноземної держави та легалізованих в установленому порядку.

– За який час Україна має перейти на нову систему?

– За досвідом європейських держав, процес документування громадян ID-картками триватиме 4-5 років і відбуватиметься поступово. Обов’язкової заміни паспорта громадянина України на документ нового зразка не передбачено. Кам’янчанам не варто поспішати з отриманням нового документа, паспорт громадянина України у вигляді книжечки діятиме на рівні із паспортом нового зразка.

У Кам’янці-Подільському документи можна подати до міського відділу ДМС (вул.Данила Галицького, 6). По довідки телефонувати: 9-15-89 або 9-15-79.