Четвер, 28 Березня 2024 р.
18 Листопада 2016

ЗИМА І КАМ’ЯНЕЦЬ. ПЕРША ЗУСТРІЧ

ЗИМА І КАМ’ЯНЕЦЬ. ПЕРША ЗУСТРІЧ

Двомісячна норма опадів за добу, знеструмлені села, переметені дороги, повалені під снігом дерева, відмінені автобусні рейси, ожеледиця на тротуарах і перші переломи… Зима дала про себе знати негодою, провівши справжній іспит для водіїв, пішоходів, комунальників, дорожників, рятувальників та інших служб, які мали б оперативно й злагоджено відреагувати, аби не допустити колапсу через стихію. Чи впоралися з нею в Кам’янці?

КОМУ ШТРАФ, КОМУ ГІПС

Найактивніше на погодні умови в місті відреагували дописувачі соціальних мереж – повідомляли, що йде сніг, лаяли комунальників і, зрештою, «переобирали» міську владу. На це працівники ЖКГ звітували: із негодою борються, як можуть, і своєю роботою задоволені, бо, порівняно з іншими містами, снігової трагедії в Кам’янці не було.

– Усі маршрутки курсували, автомобілі мали можливість їздити, бо комунальники почали працювати вночі, коли пішов сніг, – запевняє директор департаменту ЖКГ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ. – У нас, на щастя, не було такої ситуації, як у Києві, Хмельницькому, Тернополі чи Львові, де взагалі зупинився рух транспорту.

Правда, директор департаменту зізнається, що посипання тротуарів оцінює на «незадовільно», мовляв, кидати суміш вузенькою доріжкою – неправильно, бо тротуар має бути всипаний по всій ширині. Тому на сесії за поданням департаменту виділили 30 тис.грн. на придбання спеціального навісного обладнання на трактор, яке, за необхідності, обіцяють застосувати вже наступного тижня.

– Не зовсім хороша картина з тротуарами й через те, що не всі власники магазинчиків, кафе, супермаркетів дотримуються правил благоустрою, за якими зобов’язані починати ранок із лопатою в руках – прочистити прилеглу територію від снігу та льоду, а також вчасно збивати намерзлі на дахах бурульки, – каже Олександр Васильович.

Та поки підприємці отримують протоколи про адмінпорушення, кам’янчани-пішоходи – переломи. За інформацією працівників травмопункту, за декілька днів до них звернулися 9 людей, які поламали руки-ноги саме через ожеледицю на тротуарах міста.

Мешканців, які бачать навислі бурульки в небезпечних для пішоходів місцях, просять звертатися до комунальних підприємств, оперативної служби міськвиконкому (тел.:15-05), чи в інспекцію з контролю за благоустроєм (тел.: 5-10-19).

УДАР ПО РАЙОНУ: БЕЗ ДОРІГ І СВІТЛА

Снігові перемети, що подекуди сягали 1,5 м, спричинили чимало проблем на дорогах району. 13 листопада рятувальникам і дорожникам довелося 8 разів надавати допомогу водіям, які потрапили у снігові замети на «Тещиному язику». Зі слів начальника Кам’янець-Подільської автостанції Володимира БАЛЛИ, у перший день заметілі доїхати до декотрих сіл було неможливо, тому водії автобусів поверталися з напівдороги. А за станом на вчора, без проїзду ще залишалася дорога на Тернопіль через Сатанів, тому відмінені рейси з міста на Гусятин, Теофіполь, Борщів.

Як повідомляють у філії «Кам’янець-Подільська ДЕД», ще до 16 листопада не було дороги на Теклівку, поганий проїзд від Дубинки до Думанова, проте наразі всі шляхи району від заметів звільнені.

– Для цього було залучено 23 одиниці нашої техніки, – каже директор філії Василь ЧОРНИЙ. – З нами співпрацювали рятувальники, а також працівники поліції, які вчасно перекрили рух великовагових авто, що дало можливість розчищати й посипати «Тещин». Наразі маємо проблему з посипанням доріг у селах. Ми завжди тимчасово наймали для цього мешканців сіл. Сьогодні із 60 необхідних працівників маємо лише 11, бо люди хоч і безробітні, проте не поспішають працювати. Тому звертаємося до сільських голів із проханням допомогти вирішити це питання.

Ще один із перших «подарунків» зими – знеструмлення сіл. Через вітер і мокрий сніг у ніч з 13 на 14 листопада піврайону залишилося без електрики.

– Дощ перейшов у мокрий сніг, тому відбулося налипання на дроти й гілля дерев. Проблем додав і шквальний вітер, – каже головний інженер Кам’янець-Подільського РЕМ Сергій КУЗЕМА. – Як наслідок – знеструмлено Ластівці, Нагоряни, Княгинин, Кудринці, Боришківці, Кам’янку, Врублівці, Баговицю та багато інших сіл. Декотрі населені пункти були відключені від електропостачання на півдня, з тимчасовими перервами, у багатьох траплялися поодинокі випадки пошкодження проводів. Загалом постраждало близько 30 сіл. Одразу було задіяно 9 аварійно-ремонтних бригад, 14 одиниць спеціалізованої техніки. У РЕМі був передбачений аварійний запас матеріалів і пального для ліквідації наслідків негоди. Щоправда, через вели-ку кількість пошкоджень проводів робота трохи затягнулася в часі. Та до вечора 14 листопада в усіх селах з’явилося світло.