Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
25 Листопада 2016

КОЛИ МЕНШИЙ ТИСК – БІЛЬШІ НАДХОДЖЕННЯ

На засіданні депутатського клубу 23 листопада народні обранці обговорювали нелегке питання: наповнювати наступного року міську скарбницю, не нехтуючи засобами, що цілком дозволяє закон, чи все ж таки більше подумати про пересічних кам’янчан.

Оксана Гут, Михайло Сімашкевич, Андрій Гамалій

До місцевого бюджету надходять податок на нерухомість, транспортний збір, плата за паркування і єдиний податок. Наступного року вони мали би підвищитися, адже їхнє формування безпосередньо залежить від розміру або прожиткового мінімуму, або мінімальної заробітної плати. Як відомо, і те, і інше наступного року зросте (прожитковий мінімум – до 1600 грн., мінімальна заробітна плата – до 3200).

– Як свідчить досвід, при збільшенні податкового тиску бізнес починає йти в тінь. І якщо ми трохи зменшимо відсоткові ставки місцевих податків, усе одно отримаємо більше, а людям буде легше, – каже міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ. – Я розумію, що буде тиск держави – мовляв, наповнюйте бюджет самі, але якщо кам’янчани до нинішніх платіжок за комунальні послуги отримають ще й наші збільшені податки, для них це буде непідйомно.

Начальник фінансового управління міськради Оксана ГУТ детально розповіла про особливості бюджету на наступний рік. У законопроекті Держбюджету зокрема зазначено, що фінансування профтехосвіти ляже на плечі тільки обласних міст, освітня субвенція від держави не буде передбачати заробітну плату непедагогічним працівникам і видатки на харчування, медичну субвенцію не можна буде використати на оплату комунальних послуг медзакладів. Додаткове фінансування цих галузей ляже на плечі міського бюджету, так само, як видатки на пільгові перевезення і деякі інші пільги.

Конкретно щодо місцевих податків, то, наприклад, податок на нерухомість для квартир наразі дорівнює 1-2 відсотки від мінімальної заробітної плати за 1 кв.м (фактично це 13 або 27 грн.), при збільшенні мінімальної зарплати його сума зросла б до 32 або 48 грн. за кв.м, тому місто планує знизити відсотки до 0,5 або 1, щоб людям доводилося платити 16 або 32 грн. Виходить, що надходження до бюджету все од-но зростуть, але людям буде легше.

Щодо єдиного податку, то ті, хто перебуває у першій групі, змін майже не відчують, а ось другій групі пропонують зменшити відсоток податку, прив’язаного до розміру мінімальної заробітної плати з 20 до 10%, інакше сума податку зросте більш ніж удвічі.

– Закон «Про Державний бю-джет – 2017» ще не прийнятий, тому й ми не можемо поки щось конкретно ухвалити. Проте мусимо підготуватися, вислухати депутатів, розпорядників коштів, аби надалі виважено приймати рішення, – підсумував засідання президент депутатського клубу Андрій ГАМАЛІЙ.