Четвер, 28 Березня 2024 р.
9 Грудня 2016

ЗЕМЛЯ І ЗІРКИ КАМ’ЯНЕЦЬКИХ ЄВРЕЇВ

7 грудня в кам’янецькому представництві Хмельницького благодійного фонду  «Хесед-Бешт», що на вул.Героїв Небесної сотні, 45, відкрили музей, присвячений історії життя єврейського народу на Кам’янеччині.

ЗЕМЛЯ І ЗІРКИ КАМ’ЯНЕЦЬКИХ ЄВРЕЇВ

Два роки інтенсивної роботи знадобилося для того, аби облаштувати гідний осередок людської пам’яті. Музейним експонатам знайшли місце в дуже маленькому приміщенні, але вражає те, наскільки тут усе продумано, скільки даних збережено. Виставкові стенди нагадують величезну книгу, яка розповідає про кам’янецьку єврейську громаду, архітектурну спадщину, культурне і релігійне життя, освіту, ремесло і торгівлю. Детально описано, чим займалися євреї в Кам’янці, подана і біографія видатних особистостей, які жили в нашому місті. Особливу увагу приділено трагічним сторінкам історії народу.

Скульптури під стелею не просто чиясь фантазія, а майстерно виконані портрети людей, які жили на Кам’янеччині у XVII- XVIII ст. Навіть темна стеля, на якій зображена земна куля, а біля неї багато зірочок мають своє значення.

– Зірки символізують душі загиблих єврейських дітей, – розповідає керівник Кам’янець-Подільського представництва БФ «Хесед-бешт» Маргарита ШОПНІК, – невинно замучених душ діток дуже багато, але якби ми замалювали їхніми зірками всю стелю, це означало б, що життя євреїв закінчилося. Тому вирішили зобразити ще й земну кулю – продовження нашого життя.

Спеціалісти працюють над тим, аби найближчим часом екскурсію музеєм можна було провести віртуально.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.