Субота, 27 Квітня 2024 р.
29 Грудня 2016

ДО МІЛЬЯРДА НЕ ДОТЯГНУЛИ…

На останній сесії року, що відбулася 23 грудня, депутати прийняли головний фінансовий документ міста. Пленарне засідання провели позачергово, зважаючи на необхідність затвердження місцевих бюджетів до 25 грудня року, що передує плановому.

Отже, бюджет міста становить 758,8 млн.грн. як за доходами, так і за видатками, адже, за словами начальника фінансового управління міськради Оксани ГУТ, місто не має права приймати незбалансований бюджет. При формуванні бюджету було 100-відсотково закладено фінансування заробітної плати і комунальних послуг для працівників бюджетної сфери.

Найбільше надходжень планується отримати з податку з доходів фізичних осіб – 143,4 млн.грн., плати за землю – 40,8 млн.грн., акцизного податку – 35,9 млн.грн., єдиного податку – 31,1 млн.грн.

ОСВІТА. Освітня субвенція, надана державою, передбачає тільки заробітну плату педагогам. Решту – комунальні платежі та зарплату непедагогічним працівникам тощо – має забезпе-чити міський бюджет. Тому ще 33,2 млн.грн. депутати передбачили в міській скарбниці для освіти, в тому числі 12,4 млн.грн. – на харчування дітей 1-4 класів і дітей пільгових категорій.

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я. Ця галузь також мала б фінансувати-ся з держави, проте навіть на-явна медична субвенція не передбачає видатків на комунальні послуги закладів. Сума субвенції – 82,9 млн.грн., а лише на заробітну плату потрібно 95,8 млн. Тому з міського бюджету додатково виділено 29,2 млн.грн. У цій сумі 2,5 млн. передбачено на медикаменти.

ЖКГ. Фінансування житло-во-комунальної галузі ніколи не буває великим, тому протягом року депутати планують дофінансувати галузь. Поки для її потреб із міського бюджету виділено 33 млн.грн., із яких, зокрема, 13,8 млн. піде на благоустрій, а 11 млн. – на дороги.

ДЕПАРТАМЕНТ ГУМАНІТАРНОЇ ПОЛІТИКИ отримає 24,1 млн.грн.

СОЦЗАХИСТ. Фінансування потреб соціального захисту населення забезпечується виключно з міського бюджету. Поки виділили 1,5 млн.грн. для пільгових перевезень, але потреба комунального підприємства, що їх здійснює, – 3 млн. Вдвічі менше від потреби дали на одноразову грошову допомогу (303 тис.грн.), на оздоровлення дітей виділили 250 тис.грн., а треба 355.

Оксана Гут

Всю вищевикладену інформацію було озвучено на післясесійному брифінгу секретаря міськради Дмитра Васильянова і начальника фінуправління міськради Оксани Гут.

Уже з нового року депутати повернуться до подальшого формування бюджету і в першу чергу здійснять перерозподіл резервів у сумі 8 млн. 120 тис.грн. Відповідно кожний розпорядник коштів готує пропозиції для розширення фінансування своєї галузі. Загалом розпорядникам коштів не вистачає 90 млн.грн.