П'ятница, 29 Березня 2024 р.
29 Грудня 2016

НОВОРІЧНИЙ СТІЛ: БУТИ ЧИ НЕ БУТИ?

На порозі новорічних свят безліч людей витрачають шалені гроші, купуючи харчі та  подарунки. Але що робити, якщо «святкове» підвищення цін особливо торкнулося продуктів харчування. Чи планують внести корективи у наповненість традиційних святкових столів, ми запитали в пересічних кам’янчан.

– Зарплата залишається на місці, а ціни на продукти все вищі й вищі, а особливо перед Новим роком. Зважаючи на свої фінанси, до новорічного столу готуватиму звичні для родини шубу і олів’є, а от червона ікра нехай почекає в магазині до кращих часів, – розповідає 52-річна Аліна Артемівна.

– Працюю вчителем, нещодавно підвищили заробітну плату аж на 50%, але того не вистачить, щоб поїхати в Дубаї, – жартує 25-річний Дмитро. – На стіл, за кращими традиціями, готуватиму олів’є і, звичайно ж, куплю багато мандаринів.

– Звичайно ж, бюджет сім’ї ми значно врізали. Субсидії не рятують, рахунки за комунальні послуги надходять захмарні. Про який пишний святковий стіл може йти мова? Ціни ростуть, тому скоро доведеться обирати: купити дитині подарунок чи пляшку шампанського до новорічного столу, – каже 30-річна мама Соломія.

– Цьогоріч нормально святкуватиму тільки Різдво. На Новий рік, чесно кажучи, грошей немає. А якщо з 2017 року стипендії не буде, то взагалі мало що відзначатиму, бо ж студентів на роботу не дуже хочуть брати, – скаржиться студент місцевого вишу.

– Пенсії не підвищували з 2014 року, а ціни відтоді зросли в рази. Якби не тримала домашнього господарства, то ні м’яса, ні яєць, ні молока не було б на столі. А про делікатеси взагалі мовчу, їх тепер собі можуть дозволити хіба олігархи, – каже 68-річна пенсіонерка Лідія Степанівна.

За рік цінники в магазинах вже і так помітно змінилися, але суми на них будуть підвищуватися і далі. Як прогнозують експерти, ціни на м’ясо і рибу виростуть приблизно на 10%, також подорожчають імпортні овочі та фрукти. Загалом, за підрахунками фахівців, святковий стіл українцям обійдеться на 30% дорожче від торішнього.

Ольга БАНАХ.