Субота, 20 Квітня 2024 р.
5 Січня 2017

ОБЕРЕЖНО! У МІСТІ ПАНУЄ СКАРЛАТИНА

Як повідомила інфекціоніст міської дитячої поліклініки Наталія КІБРІК, із приходом зими у школах і садочках побільшало хворих на вітряну віспу та скарлатину. Але якщо вітряна віспа завжди переважає серед дошкільнят, то захворюваність на скарлатину в листопаді-грудні 2016 р. зросла втричі у порівнянні з 2015 р.

– На скарлатину захворіли 34 дитини, – каже Наталія Степанівна. – Переважно це діти віком 3-8 років із місцевих садочків і шкіл. За весь 2015 рік занедужали лише 9 діток. Декілька випадків скарлатини зафіксували вже і в січні 2017-го. 

Як розповіла інфекціоніст, скарлатина – хвороба заразна, передається повітряно-крапельним шляхом. Збудником є гемолітичний стрептокок групи А. Інтенсивність розповсюдження стрептокока значно збільшується при кашлі та чханні. Поширенню стрептококів сприяє пил у повітрі, тісний контакт, скупченість.

Симптомами скарлатини є висока температура, біль у горлі, ангіна, на 1-2 день з’являється характерне висипання, збільшуються підщелепні або шийні лімфовузли. Скарлатина може перебігати як у легкій, так і тяжкій формах. У разі своєчасного звернення до лікаря, хворобу успішно лікують. Але якщо цього не робити, хворому можуть загрожувати ускладнення. Діти на 1-му році життя майже не хворіють, бо в їхній крові є антитіла, що надійшли через плаценту від матері.

Щеплення проти скарлатини немає. Тому потрібно дбати про профілактику. Це вологе прибирання, провітрювання, кварцування, часте миття рук, раціональне харчування, вживання загальнозміцнювальних препаратів (полівітаміни, рослинні адаптогени, гомеопатичні препарати), ізоляція хворого.

CкарлатинаCкарлатина1