Субота, 20 Квітня 2024 р.
13 Січня 2017

ЗАРПЛАТИ НЕ ВСТИГАЮТЬ ЗА ПЕРЕВІЗНИКАМИ

Обіцяної мінімалки 3 тис. 200 грн. жителі Кам’янеччини ще не отримали, а вже змушені значно більше платити за проїзд у приміському громадському транспорті. Мовчимо вже про пенсіонерів, яким виплати навіть не обіцяють підвищувати, а за ті копійки, які вони отримують, зможуть їздити хіба що на підводі.

ЗАРПЛАТИ НЕ ВСТИГАЮТЬ ЗА ПЕРЕВІЗНИКАМИ

Більшість перевізників району з початку місяця збільшили вартість своїх послуг на 30%. Із тарифу 54 коп. за 1 км перестрибнули в середньому аж до 70 коп. за 1 км. Кажуть, що вимушено пішли на такий крок, адже рейси за тарифами, введеними в дію в квітні 2015 р., стали збитковими. Свою позицію довели до відома голови Кам’янець-Подільської РДА у листах, пояснюючи, що після попереднього перегляду тарифів на 39-40% зросли ціни на пально-мастильні матеріали, на 40-45% – на шини, на 50-60% – запасні частини, з 1 січня  збільшила-ся і заробітна плата водіям та значно збільшилися виплати до фондів.

Підтвердив підвищення вартості приміського проїзду начальник Кам’янець-Подільської автостанції Володимир БАЛЛА. Каже, що розуміє перевізників, адже цінова політика як на пальне, так і на обслуговування автобусів заганяє їх у глухий кут. Водночас непереливки і пасажирам, які змушені витягувати із вихудлих гаманців значно більші суми за таку необхідну послугу.

Ситуацію із підвищенням цін за проїзд ми попросили прокоментувати заступника голови райдержадміністрації Миколу ЧУМАКА. Він розповів, що, за станом на 11 січня, до Кам’янець-Подільської райдержадміністрації із повідомленнями про підвищення вартості проїзду звернулися 30 перевізників, які обслуговують 50 районних маршрутів. Хоча всього в районі їх зареєстровано 46.

– Вплинути на їхнє рішення в нас немає повноважень, – каже Микола Петрович, – адже ще в травні 2015 року із постанови Кабміну, яка регулює пасажирські перевезення, вилучили норму про те, що органи державної влади встановлюють тарифи в приміському та міжміському сполученнях. Знаю, що й самі перевізники не надто радіють підвищенню цін за свої послуги, адже люди і так почали менше їздити, а з новими розцінками й поготів…

Схожа ситуація склалася в лютому 2015 р., коли районні перевізники самовільно підвищили тариф із 40 коп. за пасажирокілометр до 60 коп. Але тоді в ситуацію втрутилися представники обласної влади, які перерахували тариф і все-таки зупинилися на 54 коп. за 1 км. Тепер же мешканцям району доводиться лише сподіватися на чесність розрахунків. Щоправда, всі невдоволені можуть звертатися до Хмельницького обласного територіального відділення антимонопольного комітету, яке може перевірити обгрунтованість підвищення цін за проїзд.